Praznovanje SSO, odlikovani Živa Gruden in Luigia Negro, prenovljeni Slovenski dom Korotan na Dunaju, posodobljeno in razširjeno Porabje, Silvana Lautar - vedno Na poti

Tokrat se ustavimo na Dunaju, kjer je v prenovljenem Korotanu svoje mesto dobilo še eno slovensko kulturno knjižno središče. Minister Gorazd Žmavc, pristojen za Slovence v sosednjih državah, pa se je prvič sestal z avstrijsko državno sekretarko, pristojno za slovensko manjšino, Muno Duzdar. Govorila sta tudi o sistemski ureditvi financiranja slovenskih manjšinskih medijev v Avstriji.

V Trstu  je Svet slovenskih organizacij (SSO), ena od krovnih organizacij Slovencev v Italiji, praznoval 40-letnico delovanja. Spremembe so potrebne, je prepričan predsednik SSO Walter Bandelj. Kakšne, lahko slišite v tokratni oddaji.

Gostimo rojakinji iz Benečije in Rezije, Živo Gruden in Luigio Negro. Za svoje delo, tesno povezano s slovenskim jezikom in kulturo, sta bili te dni odlikovani z državnim priznanjem – medaljo za zasluge. V kulturnem programu slavnostne podelitve so z venčkom beneških in rezijskih ljudski pesmi sodelovala mlade članice Pevskega zbora dvojezične osnovne šole v Špetru.

Za Porabje – edini časopis Slovencev na Madžarskem – se bo novo leto začelo spodbudno, saj se bo razširil kar za tretjino. Kaj to pomeni, lahko slišite v pogovoru z odgovorno urednico tednika Marijano Sukič.

Pogovarjamo pa se tudi z rojakinjo iz Gorskega kotarja Silvano Lautar. Ekonomistka, ki se sprošča s slikarstvom, je, pravi, vedno na poti. »Na poti« pa je tudi naslov razstave njenih del, ki so do konca januarja na ogled v Ljubljani, v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa.

Prvi