Praznovanje ob 50-letnici torkove oddaje, ki na terenu zbira ljudsko blago in ga poslušalcem ponovno vrača v dokumentarni obliki, se nagiba k sklepu. Pet tednov pred sklepno slovesnostjo bomo ponovili cikel javnih oddaj, nastalih v prvi polovici letošnjega leta. Ljudski glasbeniki in pripovedovalci, glasniki izročilne dediščine so živo predstavili zvočnost slovenskih pokrajin in zamejstva.

Je tradicija, ki ne umre, temveč živi z nami in v nas – kot torkova oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi. V prazničnem letu smo zasnovali niz petih javnih terenskih oddaj, ki so potekale v Lučah ob Savinji, v Podlehniku v Halozah, v Ilirski Bistrici, v Rávanci v dolini Rezije in v Ljubljani. Predstavile so živo nesnovno glasbeno dediščino širšega etničnega ozemlja. Cikel bomo predvajali do slavnostnega koncerta, ki bo 7. januarja 2017 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.  Prva oddaja je potekala v Lučah ob Savinji in je odprla prostor živi zvočni dediščini alpskega okolja.

Predstavili so se ljudski glasbeniki iz Zgornje Savinjske doline, z Gorenjske in z avstrijske Koroške. Nastopili so torej: pritrkovalca v zvoniku v cerkvi sv. Lovrenca v Lučah Matija Veninšek in Jaka Zamernik, ljudski pevci iz Luč, oktet Suha iz avstrijske Koroške, citrarja Klemen Matk iz Matkovega kota in Franci Roban iz Robanovega kota, alpski godci Folklorne skupine Ozara iz Kranja z gorenjskimi alpskimi vižami ter pripovedovalec ustorij Nejc Slapnik iz Solčave.

Več o 50. jubileju oddaje si lahko preberete tukaj >>

Simona Moličnik