Slovenska zemlja v pesmi in besedi, 50 let. Skozi prostor in čas
Praznovanje ob 50-letnici torkove oddaje, ki na terenu zbira ljudsko blago in ga poslušalcem ponovno vrača v dokumentarni obliki, se nagiba k sklepu. Pred sklepno slovesnostjo ponavljamo cikel javnih oddaj, nastalih v prvi polovici letošnjega leta. Ljudski glasbeniki in pripovedovalci, glasniki izročilne dediščine so živo predstavili zvočnost slovenskih pokrajin in zamejstva. Oddaje se razvrščajo po naslednjem zaporedju:
- 6. 12. 2016 LJUDSKA GLASBA ALPSKEGA OKOLJA,  oddaja je potekala v Lučah ob Savinji
- 13. 12. 2016 LJUDSKA GLASBA SEVEROVZHODNIH POGORIJ, GORIC IN RAVNIC, oddaja je potekala v Podlehniku
- 20. 12. 2016 LJUDSKA GLASBA MED DOLENJSKIM GRIČEVJEM, BELOKRANJSKIMI BREZAMI IN KRAŠKIM SVETOM, oddaja je potekala v Ilirski Bistrici
- 27. 12. 2016 LJUDSKA GLASBA REZIJE, NADIŠKE IN KANALSKE DOLINE, oddaja je potekala v Ravanci v dolini Rezije
- 3. 1. 2017 LJUDSKA GLASBA V URBANEM SREDIŠČU, oddaja je potekala v Ljubljani
7. januarja 2017 bo sledila sklepna slovesnost v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma z neposrednim prenosom na Prvem programu. Člani simfoničnega orkestra RTV Slovenija in dirigent Simon Krečič bodo krstno izvedli za to priložnost nastalo novo skladbo - Slovensko suito, skladatelja Alda Kumarja.
Zadnja, peta javna oddaja je cikel sklenila v zbirališču ljudskih drobcev iz vseh slovenskih etnij, to je v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.
Zaživela je tista glasba, ki se je dotaknila prebivalcev urbanega okolja v tolikšni meri, da jo razvijajo dalje, postavljajo na koncertni oder in širnemu svetu polagajo v dlani. Muzicirali so: članice in člani Akademske folklorne skupine France Marolt, ženska vokalna skupina Katice, Bogdana Herman, Jure Tori ter Helena in Primož Urbančič. Za nazoren prikaz moči izročila od ust do ust pa je poskrbela gostja večera, ljudska pevka, ki je pela v prvi oddaji: Anica Lazar – Vintarjeva Ančka s pomenljivo balado o Mrtvecu, ki pride po ljubico. Pripravlja Simona Moličnik.

Zadnja, peta javna oddaja je cikel sklenila v zbirališču ljudskih drobcev iz vseh slovenskih etnij, to je v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.

Zaživela je tista glasba, ki se je dotaknila prebivalcev urbanega okolja v tolikšni meri, da jo razvijajo dalje, postavljajo na koncertni oder in širnemu svetu polagajo v dlani. Muzicirali so: članice in člani Akademske folklorne skupine France Marolt, ženska vokalna skupina Katice, Bogdana Herman, Jure Tori ter Helena in Primož Urbančič. Za nazoren prikaz moči izročila od ust do ust pa je poskrbela gostja večera, ljudska pevka, ki je pela v prvi oddaji: Anica Lazar – Vintarjeva Ančka s pomenljivo balado o Mrtvecu, ki pride po ljubico.

Simona Moličnik