Poklicali smo doktorico Najo Ferjan Ramirez, nevroznanstvenico in strastno športnico, je po zaključku mednarodne mature študij odpeljal v ZDA. Iz Amerike smo se preselili na Češko, ki ima tudi svojega popotnika kakor je pri nas Zvone Šeruga, le da ta ni Čeh ampak Slovenec in da mu je ime Igor Brezovar. Tretji gost oddaje je bil Gašper Maruša, ki že vrsto let živi na Nizozemskem in se tam zelo uspešno ukvarja s trgovino.

Doktorico Najo Ferjan Ramirez, nevroznanstvenico in strastno športnico, je po zaključku mednarodne mature študij odpeljal v ZDA. Najprej na Univerzo Brown, potem v San Diego, zdaj pa z družino živo in dela v Seattlu. Vmes pa se je seveda odvrtela zgodba izkušenj bivanja v tujini, nabiranja strokovnih znanj in –  ljubezni. O tem je Naja Ferjan Ramirez ob decembrskem obisku domače Ljubljane pripovedovala Mojci Delač. In vse se seveda začne doma. V Šiški.

Igor Brezovar je na Češkem znan kot cestovatel oziroma popotnik. Prevozil je šest kontinentov in do zdaj obiskal le nekaj manj kot 130 držav. Nastopa v različnih oddajah na radiu in televiziji, kjer z veseljem deli svoje izkušnje in posreduje informacije. In kako se je začela njegova pot na Češko, kjer zdaj živi že 28 let?

Gašper Maruša je najprej delal pri enem izmed naših mednarodnih veletrgovcev, kjer se je dodobra spoznal s trgovanjem. Potem je dobil ponudbi za delo v tujini – v Londonu in v Rotterdamu. Odločil se je za slednjega. Zdaj ima svoje podjetje, odpira pa še eno. Trguje po vsem svetu. Zanimivo je, da ob selitvi na Nizozemsko ni poznal niti ene nizozemske besede .     

Še kratka novica:

Skupni projekt Zveze slovenskih društev v Bosni in Hercegovini „Evropa zdaj“ je bil uspešno izpeljan v soboto, 10. decembra 2016 v Zenici, v prostorih Doma za ostarele. Prisotnih je bilo 170 članov društev Slovencev iz Sarajeva, Breze, Kaknja, Tuzle, Banja Luke in Zenice. Domačin in organizator je bilo društvo Encijan iz Zenice. Dragan Gačnik, predsednik Encijana, je predstavil likovna dela slovenskih umetnikov s treh likovnih kolonij v Tuzli, in sam tudi odprl razstavo. Prisotni so bili tudi likovni ustvarjalci, ki so sodelovali na kolonijah.

Jure K. Čokl