Projekt Svetovni dnevi slovenske kulture, ki poteka na več kot 50 tujih univerzah, se je, že tradicionalno, zaključil š številnimi prireditvami v tednu, ki se izteka. Poklicali smo dr. Andreja Šurlo s praške univerze in magistrico Metko Lokar z Univerze v Pekingu. Slovenska lektorja sta povzela dogajanje v njunih mestih, odziv udeležencev ter se, decembru primerno, z željami ozrla tudi malo naprej. Nekoliko drugačne želje pa ima sestra Uršulinka Andreja Godnič, ki živi v Peruju, kjer se srečuje s težavami, na kakršne tukaj verjetno ne bi niti pomislili.

V minulem tednu smo se znova veselili uspehov, ki so Slovenijo ponovno narisali na svetovni zemljevid. In jo, če hočete, tudi debelo podčrtali – Ilka Štuhec in Domen Prevc sta si priborila skupaj kar tri zlate medalje, kar pomeni, da je trikrat donela tudi naša Zdravljica. Odmeva pa tudi slovenska beseda po svetu – projekt Svetovni dnevi slovenske kulture, ki poteka na več kot 50 tujih univerzah, se je, že tradicionalno, zaključil š številnimi prireditvami v tednu, ki se izteka. Zato smo poklicali dr. Andreja Šurlo s praške univerze in magistrico Metko Lokar z Univerze v Pekingu. Potem smo skočili nekoliko – no, precej dlje, v Peru, kjer že nekaj let živi in deluje sestra Uršulinka Andreja Godnič, ki se srečuje s težavami, na kakršne tukaj verjetno ne bi niti pomislili. A kljub temu ohranja veselje do dela in dobro voljo, ko se trudi pomagati ljudem.

Sestra Uršulinka Andreja Godnič , sicer doma s Krasa, živi v Peruju od leta 2008. Pred odhodom v misijone je bila v Sloveniji zelo aktivna pri delu z mladimi, soustvarjala je denimo Stično mladih in Slovensko šolo za animatorje. Še prej pa je bila, kot boste slišali, zaljubljena srednješolka. Potem je prišla odločitev, ki jo je na koncu popeljala v Peru.

V pretekli oddaji smo že na kratko predstavili projekt Svetovni dnevi slovenske kulture na tujih univerzah, kjer delujejo slovenski lektorati. Letos so se odvijali na več kot petdesetih univerzah po svetu in to že osmič. Projekt je povezal  celo vrsto dogodkov, ki so na takšen ali drugačen način do udeležencev prenesli slovensko ustvarjalnost. Tradicija je tudi, da se Svetovni dnevi slovenske kulture na tujih univerzah zaključijo s prireditvami v tednu od 3. Decembra, ki je »Ta veseli dan kulture« do 9. decembra. Takole na sklepni dan je zato za nekaj vtisov  Mojca Delač poklicala dva lektorja. Dr. Andrej Šúrla deluje na Filozofski fakulteti Karlove Univerze v Pragi, magistrica Metka Lókar pa na Univerzi za tuje študije v Pekingu. Najprej gremo torej na Češko, potem pa na Kitajsko.   

Še nekaj kratkih novic:

Slovensko društvo Jožeta Plečnika v Pragi vabi vse Slovenke in Slovence, pa tudi druge, ki znajo ustvarjati v Slovenščini, k udeležbi na natečaju za kratko zgodbo. Rok za prijavo je do 2. Januarja prihodnje leto, več o razpisnih pogojih pa najdete na njihovi spletni strani na naslovu www.joze-plecnik.cz.

DePauw University v Indijani, ZDA, nudi posebno štipendijo, pri kateri imajo prednost tudi Slovenci. Štipendija je obnovljiva za vsa 4 leta študija. Rok prijave za vpis je 1.februar 2017. Štipendijo je ustanovil diplomant te univerze z namenom, da omogoči izjemnim študentom iz Slovenije, Hrvaške ali Balkanske regije dostop do mnogih izobraževalnih, kulturnih in drugih prednosti, ki jih nudi izobraževanje na DePauw. Štipendija je selektivna, namenjena pa je izjemnim perspektivnim študentom, da lahko izkoristijo to priložnost. Pri dodelitvi štipendije se najprej upoštevajo kandidati iz Hrvaške in Slovenije, ki se vpisujejo na DePauw. Kriteriji za izbiro štipendistov, potrebna dokumentacija in postopek pridobitve te štipendije so na voljo na spletni strani na naslovu http://www.depauw.edu/.

Društvo VTIS (Društvo v tujini izobraženih Slovencev) organizira 1. simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini, ki je multidisciplinarna konferenca, katere cilj je vzpostavitev in utrjevanje vezi med slovenskimi raziskovalci v tujini in raziskovalci ter profesorji v Sloveniji, z dolgoročnim namenom projektnega sodelovanja in deljenja dobrih praks. Na simpoziju bo potekalo 6 tematskih omizij v dveh sklopih. Na vsakem omizju bodo trije govorci – slovenski profesorji oziroma raziskovalci v tujini – predstavili svoje raziskovalno delo publiki. Simpozij bo potekal v petek, 23. decembra 2016, in sicer v prostorih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki je tudi partner pri organizaciji dogodka. Prijavnico in program najdete na spletni povezavi: www.drustvovtis.si/.

Jure K. Čokl, Mojca Delač