Med priimki v Sloveniji je priimek Štumberger skupaj z enako pogostima priimkoma Gabrovec in Torkar na 694.–696. mestu za priimki Draksler, Glavan, Lotrič, Maksimović in Udovč na 689.–693. in pred priimki Flisar, Hladnik, Kramer, Lončarič in Volf na 697.–701. mestu. Po podatkih Statističnega urada RS se je 1. 1. 2016 s priimkom Štumberger podpisovalo 460 (1971: 418; 1997: 511) prebivalcev in prebivalk Slovenije. Ti so bili po regijah razporejeni takole: v podravski 332, v koroški 52, v osrednjeslovenski 37, v savinjski 16, v gorenjski 13, v pomurski, zasavski, jugovzhodni Sloveniji in obalno kraški pa manj kot po 5.

Priimek Štumberger je tudi sestavina dvojnih priimkov. Takih priimkov je bilo konec leta 1997 skupaj 7: Štumberger Grabner, Štumberger Mlakar, Štumberger Trančar ter Grof Štumberger, Meerman Štumberger, Špilek Štumberger, Šrifel Štumberger.

Ob priimku Štumberger obstajata različici, pisani z začetnim S-jem, tj. Stumberger in Stumperger, dalje različice Štumbergar, Štumpergar, Štumperger ter Štumergar in Štumerger. So precej redke, npr. Štumperger (2016: 28 oseb), Štumergar (15), Štumerger (13), preostale pa zelo redke, npr. Stumberger (5), ali statistično ne več zaznavne.

Priimek Štumberger z različicami Štumbergar, Štumpergar, Štumperger itd. je izgovorno poslovenjena oblika nemških priimkov Stumberger, Stumperger, od katerih je Stumberger pri nas še v rabi. Nemški priimek Stumberger je zloženka iz pridevnika stumm ‘nem, mutast; tih’ in Berger ‘gorjan, gorjanec’. Tako so torej s priimkom Štumberger oziroma Štumperger itd. prvotno verjetno poimenovali tihega, molčečega, nezgovornega gorjanca. Različici Štumergar, Štumerger sta nastali iz priimka Štumberger po izpadu b-ja. To je možno razložiti s precej pogostim pojavom krajšanja zloženih imen ali daljših imen ter priimkov.

Sestavina Berger je sicer znan nemški in tudi naš priimek Berger z različicama Pergar in Perger. S priimkom Berger se je 1. 1. 2016 podpisovalo 113, s priimkom Pergar 207 in s priimkom Perger 261 prebivalcev in prebivalk Slovenije. Ti priimki so razen v tu obravnavanih še v sestavi številnih zloženih priimkov, npr.: Šneberger, Šneperger, Nahberger, Rehberger, Šlamberger, Kramberger, Salberger, Štamberger, Štemberger, Kumberger, Kumperger, Kaisersberger, Weinberger, Auersperger.

Prvi