V 73. letu starosti je po kratki a težki bolezni umrla makedonska pevka Esma Redžepova Teodosievska. Kraljica romske glasbe, je v 6 desetletij trajajoči glasbeni karieri odpela dobrih 12.000 koncertov doma in v tujini, njenemu prepoznavnemu močnemu čustvenemu glasu pa je mogoče prisluhniti na 15 ploščah. Svojo glasbeno pot je, pri komaj 11 začela z zmago na radijskem tekmovanju. Takrat jo je opazil in pod okrilje vzel makedonski glasbenik Stevo Teodosievski. Glas v razponu treh oktav je bil njen inštrument s katerimi je skladbe, ki so povečini ljubezenske pripovedovala. Nastopala je na vseh pomembnejših festivalih doma in po svetu, tradicionalno romsko glasbo je postavila na svetovne odre in jo popularizirala. Bila je glas Romov. Z možem sta  posvojila in glasbeno izobrazila 47 otrok. Dvakratna nominiranka za Nobelovo nagrado, je bila zadnja tri leta nacionalna umetnica za širjenje kulture v Makedoniji. Na vrhuncu kariere je odpela več kot 600 koncertov letno, sodelovala je s številnimi svetovno znanimi glasbeniki in nastopila na Euroviziji. Aprila letos se je po 5 letih vrnila v Ljubljano. Njena glasba, je takrat povedala, združuje. Pevko, ki je slovela kot kraljica romske glasbe, so v začetku meseca zaradi slabega zdravja sprejeli v eni od skopskih bolnišnic. Žal je bitko z boleznijo danes izgubila, za vedno pa bo z nami ostala njena glasba.   

 

Vključevanje romskih otrok v kvalitetne predšolske programe je ključnega pomena za nadaljnji otrokov razvoj. Na konferenci Centra za kakovost v vzgoji in izobraževanju smo preverili kateri ostali dejavniki so še nujno potrebni pri uspešnem vključevanje otrok  v izobraževalni proces.

Ob nedavnih predsedniških volitvah v Avstriji, je završalo tudi znotraj skupnosti Romov in Sintov. Med tem ko je ena od organizacija podprla zdaj že poraženega kandidata Hoferja, so se ostale organizacije Romov in Sintov v Avstriji, odzvale z jasnim sporočilom: »Nikoli ne pozabite žrtev Holokavsta in umorjenih prednikov. Ne prodajte svojega glasu desno usmerjenim politikom in njihovi diskriminatorni politiki.«

V oddaji Naše poti se ob ponedeljkih zvečer dobivamo že devet let. Tudi letos bomo naš rojstni dan praznovali delovno – s slavnostnim rojstnodnevnim koncertom. Ta bo v četrtek, 15. decembra ob 21h, v ljubljanskem klubu Zlati zob. Posvečen bo eni največjih legend balkanske romske glasbe in nedosegljivi številki ena med romskimi pevci in pisci besedil v balkanskem prostoru Šabanu Bajramoviću. Nocojšnja oddaja bo glasbeno v znamenju starega mojstra Šabana in njegovih pesmi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Enisa Brizani