V tokratnem Kulturomatu bomo spoznavali drevesa – skozi pripoved in nagovor študentov fotografije slovenskih umetniških akademij in šol, ki so pripravili razstavo v Jakopičevem sprehajališču ljubljanskega parka Tivoli. Spregovorili bodo tudi o moči fotografije v teh časih hiper produkcije podob. Avtorica oddaje je Liana Buršič

Jakopičevo sprehajališče ljubljanskega parka Tivoli

Fotografska razstava Drevo je sad sodelovanja med Muzejem in galerijami mesta Ljubljane ter petimi slovenskimi akademijami, visokimi in višjimi šolami, ki izobražujejo bodoče fotografe. Je kreativni odziv na idejne vzpodbude, ki so v Ljubljano zavele z nazivom Zelene prestolnice Evrope in navdihom fotografske razstave Geneza svetovno priznanega avtorja Sebastiãa Salgada. V tokratni oddaji pa lahko prisluhnete pogovoru z idejnimi snovalci in mladimi avtorji razstave.

Odkar človek upodablja svet okoli sebe, v teh predstavah nastopa drevo s svojo pojavno in simbolično vlogo. Vsa starodavna ljudstva so z drevesi iskala duhovne povezave, drevo simbolizira razvejano, a trdno strukturo človeške civilizacije, začenši z njeno najmanjšo celico, družino, ter je nenazadnje najpogostejša prispodoba življenja samega. Nenazadnje, na našem planetu živi petstokrat več dreves kot ljudi – le da ona prežive stoletja, celo tisočletja. Vsako od njih pa je prav tako kot sleherni človek edinstvena kreacija narave, ki pripoveduje svojo neponovljivo zgodbo.

Liana Buršič