Mladi novinarji z Osnovne šole Trebnje so v tem tednu snemali, montirali in se na novinarskih delavnicah pripravljali na sobotno oddajo v studiu – vse na temo tehnologije. Kaj so uporabljali naši stari starši, brez česa si mi ne predstavljamo več življenja in kako se bo tehnologija razvijala v prihodnosti – o vsem tem v tokratni oddaji Hudo!.

Novinarske delavnice

Mladi novinarji z Osnovne šole Trebnje so se v tem tednu po mentorstvom učiteljice Maje Ogrinc in radijske ekipe urili na novinarskih delavnicah. V uvodnem, teoretično obarvanem delu, so najprej spoznali radio kot medij, novinarske žanre in vlogo Radia Slovenija. Z mikrofonom v roki so se nato po več kot tedenski pripravi odpravili snemat, za svoje sogovornike pa izbrali zanimive goste. Ob pomoči radijskih tonskih mojstrov so se na koncu delavnic lotili še montaže.

Tehnologija

Si danes lahko še predstavljate življenje brez avtomobila? Bi zdržali teden dni brez televizije, računalnika ali mobilnega aparata? Kako pa bi se znašli brez elektrike doma? Ja, tehnologija je zares posegla na vsa področja našega življenja, so ugotovili mladi novinarji iz Trebnjega. Kako pa o tehnologiji razmišljajo njihovi najmlajši sogovorniki:

 Ne samo najmlajše, o tehnoloških dosežkih iz preteklosti in tistih v prihodnosti so povprašali tudi mimoidoče na ulici.

 

“Kolo je predhodnik vseh današnjih prevoznih sredstev – brez njega si ne predstavljam življenja.”

Sledilo je snemanje pogovora s šolskim računalnikarjem Jernejem Gabrijelom in dijakinjo tehniške gimnazije Vito Višček o tem, kako se pri svojem delu in življenju nasploh srečujeta z raznimi tehnološkimi pridobitvami današnjega časa.

“Tehnologijo praktično uporabljamo ves čas – ko se vozimo, uporabljamo avto, če želimo dobiti drva za v peč, potrebujemo za to sekiro, če gledamo televizijo, uporabljamo tehnologijo, tudi telefoni so praktično nepogrešljivi danes.”

V intervjuju z ravnateljem Radom Kostrevcem pa smo izvedeli, kako se je sam kot otrok in mladostnik srečeval s tehnološkimi pridobitvami tiste dobe, kako se ob vseh napravah počuti danes ter kam, misli, bo segel tehnološki napredek v prihodnosti.

“Spomnim se, da mi je stric iz tujine ob novem letu prinesel za darilo avto na daljinsko upravljanje – mislim, da sem bil zaradi tega naslednjih pet let najbolj pomemben “mulc” na naši ulici, ker so se vsi želeli igrati z njim in z mano.”

Končni vtis

Ob koncu oddaje so mladi novinarji povedali, da so se skozi novinarske delavnice naučili veliko novega in spoznali, da je tudi radijsko delo še kako povezano z razvojem tehnolgije.

Čeprav so se strinjali, da delo novinarja in voditelja že zdaleč ni tako preprosto, kot so si mislili, pa lahko povemo, da bi morali okoli 16h popoldne na naših delavnicah končati z montažo, pa so bili tako pridni in se jim ni nikamor mudilo, da smo jih okoli pol pete morali že skoraj radijci priganjati domov :).

Prijava na delavnice

Če bi se tudi vi mladi poslušalci radi pobliže spoznali z radiem in radijskim novinarstvom, se preizkusili kot novinarji, pocukajte za rokav svoje učitelje, vabilo pa seveda velja tudi za vse ravnatelje, mentorje in učitelje – za več informacij in prijavo pišite na mladi@rtvslo.si ali na naš Facebook Program za mlade.

Več fotografij z oddaje in delavnic pa najdete na našem Facebooku Program za mlade.

Tadeja Bizilj