Tretja tekmovalna oddaja Gymnasium.eu prinaša razmislek o odnosu med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike. Kako so se na izvolitev Donalda Trumpa, 45. ameriškega predsednika, odzvali evropski voditelji? Ali sestanek zunanjih ministrov evropske povezave po Trumpovi izvolitvi pomeni, da je čezatlantsko razmerje negotovo? Z dijaki Šolskega centra Ljubljana, Gimnazije Antona Aškerca in dijaki Gimnazije Jesenice bomo govorili o nedavni ameriški predsedniški kampanji, ki je odprla tudi precej vprašanj o odnosu, ki ga imajo ZDA do Evropske unije. Kako na drugi strani Atlantika gledajo na begunsko krizo – gre res le za evropsko breme? Kakšna bo nadaljnja skupna varnostna in obrambna politika? In kaj se bo zgodilo z zvezo NATO? V sredo ob 20h bo z nami tudi evropski poslanec dr. Milan Zver, debato pa bomo po zaključeni tretji tekmovalni oddaji nadaljevali na mobilni aplikaciji Gymnasium.eu.

Tretja tekmovalna oddaja Gymnasium.eu prinaša razmislek o odnosu med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike.

8. novembra državljani ZDA niso izvolili prve ženske predsednice temveč predsednika, ki ga mnogi opisujejo kot nepredvidljivega, predvsem pa brez političnih izkušenj. Kako so se na izvolitev Donalda Trumpa, 45. ameriškega predsednika, odzvali evropski voditelji? Ali sestanek zunanjih ministrov evropske povezave po Trumpovi izvolitvi pomeni, da je čezatlantsko razmerje negotovo?

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je dejal, da izvolitev Trumpa predstavlja tveganje za odnose med Evropsko unijo in ZDA. “Izvoljenega predsednika bomo morali poučiti, kaj je Evropa in kako deluje,” ter dodal, da Američani po navadi nimajo nobenega interesa za Evropo.

Čeprav se EU in ZDA ne strinjata o vseh zunanjepolitičnih vprašanjih, ostajata najpomembnejši in najzanesljivejši zaveznici. Njune zunanjepolitične vezi obstajajo že desetletja, kljub spremembam politične sestave in geostrateškim spremembam na obeh straneh. Bo tako tudi po izvolitvi Donalda Trumpa?

V preteklih mesecih je bilo slišati tudi o ideji skupne evropske vojske. Ali ima za to Evropa dovolj človeških in finančnih virov, predvsem pa ali Evropa premore dovolj političnega konsenza, dogovora, kaj bi s to vojsko počela? Ali to pomeni, da bi kljub evropski vojski obstajala še zveza NATO, ki vključuje večino evropskih držav in v katerem velja 5. člen washingtonskega sporazuma, ki ga je mogoče povzeti v kratki frazi “vsi za enega, eden za vse”? Kakšen je evropski odnos do varnosti Evrope?

Vloga Rusije

Evropska unija in ZDA že od začetka leta 2014 tesno sodelujeta pri uvajanju sankcij proti Rusiji zaradi njene vpletenosti v spopade v Ukrajini in zaradi priključitve ukrajinskih ozemelj. Prepoved uvoza blaga s Krima in iz Sevastopola bo veljala do junija prihodnje leto, gospodarske sankcije, usmerjene v izmenjave z Rusijo v določenih gospodarskih sektorjih, pa do konca prihodnjega januarja.
A tudi pri tem vprašanju Evropo skrbi Donald Trump in njegovo odkrito občudovanje ruskega predsednika Vladimirja Putina. Kako bodo predsedniške volitve v najvplivnejši državi na svetu spremenile trikotnik odnosov med Evropo, ZDA in Rusijo?

Izvolitev Trumpa pa je dala zanos tudi skrajni desnici v nekaterih evropskih državah. Bodo o prihodnosti Evrope (in Evropske unije) odločale volitve ali evropske institucije, ki jim kronično primanjkuje enotnih in hitrih stališč. Kakšna bo videti sodobna Evropa?

O tem smo v tretji tekmovalni oddaji govorili z dijaki Šolskega centra Ljubljana, Gimnazije Antona Aškerca in dijaki Gimnazije Jesenice. Prek telefonske zveze se nam je pridružil tudi evropski poslanec dr. Milan Zver, debato pa nadaljujemo na spletni aplikaciji Gymnasium.eu in izbiramo najboljšega spletnega debaterja.

Evropski poslanec Milan Zver o vprašanjih dijakov

Tema prihodnje oddaje bo varnost na spletu. O tem bosta svoje razmišljanje zagovarjali ekipi Gimnazije Kranj in Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica, na mobilni aplikaciji pa bodo z nami še dijaki Prometne šole Maribor, Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Gimnazije Antona Aškerca Šolskega centra Ljubljana in Gimnazije Jesenice.

Nadia Petauer