Temperature so se že spustile pod ledišče in kaj je lepšega kot se s prijatelji podati v mestno središče na kozarec kuhanega vina. Res da je kuhano vino v zimskem času zlasti medij druženja, vseeno pa želimo piti kakovostno in okusno kuhano vino. Kaj se z vinom dogaja ob toplotni obdelavi ter katere začimbe dodati vinu in zakaj, o tem smo se pogovarjali s poznavalko začimb Marijo Kočevar in z doc. dr. Klemnom Lisjakom s Kmetijskega inštituta Slovenije.

Marija Kočevar ob tem še svetuje, kako pripraviti začimbno mešanico, ki si jo lahko pripravimo v naprej.  Za en liter kakovostnega vina s pol litra vode uporabimo dve žlici začimbne mešanice:

  • 2 žlici posušene pomarančne lupine,
  • 1 žlica zdrobljenega šipka,
  • 1 žlica celih koriandrovih semen,
  • pol žlice klinčkov,
  • pol žlice koščkov nadrobljene cimetove skorje,
  • četrt žlice pimentovih zrn in četrt žlice brinovih jagod. 

Prvi