Letos smo zabeleži toliko novih okužb z virusom HIV kot še nikoli.

Infektolog prof. dr. Janez Tomažič je avtoriteta na področju zdravljenja okužbe z virusom HIV in aidsa v Sloveniji. Iz njegovih besed razberemo, da je zaradi učinkovitega zdravljenja strah pred HIV-om popustil in še, da spolno aktivne generacije mladih zanj sploh še niso slišale. Med vzroki za porast okužb pri nas pa strokovnjak s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana opozarja še na stigmo, s katero smo zaznamovali HIV in aids.

V Sloveniji smo letos zabeleži toliko novih okužb z virusom HIV, kot še nikoli. Bližamo se številki 60.

Testiraj in zdravi – test and treat: to je pristop, ki je omejil globalno epidemijo HIVa in število okuženih oseb po vsem svetu zadržal pod mejo 40 milijonov.

Testiranje na HIV

Mitja Čosić pa je koordinator podpore in zagovorništva za osebe, ki živijo s hivom, pri nevladni organizaciji Društvo informacijski center Legebitra. V Sloveniji je za testiranje na HIV več možnosti: pri osebnem zdravniku, na Območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje, v nekaterih bolnišnicah, na Zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani, na Infekcijski kliniki. Legebitra pa izvaja testiranje v skupnosti. Podrobneje: www.kajiščeš.si.

Po Čosićevih besedah želijo testiranje čim bolj približati ciljni skupini – moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi; s kratico MSM. Odločitev za testiranje pogosto ni lahka. Spremljata jo strah in negotovost. Kako težek je korak do testirne točke?

V Sloveniji se le malo ljudi odloči za testiranje na virus HIV. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje opravimo približno dva testa na sto prebivalcev, v sosednji Avstriji skoraj deset. Manj testov kot pri nas naredijo le še v Romuniji, na Madžarskem, Poljskem in v Grčiji.

Ko sem odhajal iz Društva Legebitra, sem na enem od plakatov prebral zapis: Življenje s hivom je lažje, če lahko o tem s kom govoriš. Ni treba, da si sam. Prave besede ob 1. decembru – svetovnem dnevu boja proti aidsu.

Najboljša preventiva?

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani se lahko na HIV testirate vsak ponedeljek med 12. in 14. uro. Testiranje je brezplačno, anonimno ali zaupno. V okviru posebne akcije pa se lahko testirate tudi v četrtek, 1.12., in v petek, 2.12., med 13. In 15.uro.

 

 

Iztok Konc