Amerika je dobila novega predsednika, česar zagotovo niste preslišali, tudi če bi hoteli. Mi pa smo dobili prvo damo, o kateri je spregovoril prof.dr. Dušan Petrač iz Los Angelesa, s katerim smo se pogovarjali o ameriških volitvah. Takoj zatem sledi nekoliko daljši pogovor z doktorico Karlo Klokočovnik Evans, ki je čisto prava državljanka sveta, sicer pa psihologinja, ki živim in dela v New Yorku. Pogovarjali smo se tudi s Štefanom Felbarjem, vodjem Slovenskega planinskega društva v Predarlskem, ki tradicijo Martinovanja ohranja že desetletja. Minuli konec tedna je koordinacijski odbor za južno Nemčijo dobil novo vodstvo – predsednica Koordinacije je postala  Valerija Perša iz Nurenberga,  ki je v pogovoru nanizala nekaj načrtov za nadaljnje delo.

Upokojeni fizik prof.dr. Dušan Petrač je bil pri NASI specializiran za razmere, ki vladajo v vesolju – ekstremno nizke temperature in breztežnost. Zdaj živi v Los Angelesu, občasno obiskuje tudi svojo domovino. Kot številni drugi Slovenci, ki živijo v ZDA, je tudi sam z zanimanjem spremljal predsedniške volitve. A za razliko od mnogih ga rezultat ni presenetil.

Dr. Karla Klokočovnik Evans je psihologinja in nevroznanstvenica, za katero bi lahko brez pomisleka dodali, da je tudi svetovljanka. In to v pravem pomenu besede. Zato, ker malodane že celo življenje živi po svetu, in zato, ker obožuje multikulturnost in pisanost izkušenj, ki jih niza življenje. Zdaj že veste, da bomo v prihodnjih minutah veliko potovali, in to od Indije, prek Združenih držav Amerike do Velike Britanije. Trenutno namreč z družino živi in dela v Yorku. Psihologija je njena velika ljubezen, na vprašanje: Kje je »doma«? pa brez pomisleka odgovori: »Doma je Slovenija!«. Doktorico Karlo Klokočovnik Evans je v naš studio povabila Mojca Delač in jo najprej vprašala, koliko časa je že Slovenka po svetu.

Kot smo že omenili, prav danes goduje sveti Martin, ki kot pravijo, spremeni mošt v vino. Tudi nekatera slovenska društva po svetu ob tem času pripravljajo tradicionalna Martinovanja in skušajo tudi na takšen način ohranjati slovenske običaje v tujini. Eno izmed njih je tudi  Slovensko planinsko društvo na Predarlskem, ki ga vodi Štefan Felbar. Tam ohranjajo tradicijo Martinovanj  že desetletja. V pogovoru z Lili Brunec je Štefan Felbar prav vse rojake povabil na jutrišnje srečanje, najprej pa je predstavil območje Predarlskega, kjer živijo in delajo člani Slovenskega planinskega društva. 

Na območju Južne Nemčije  že vrsto let deluje Koordinacijski  odbor slovenskih društev, ki jih je v tem delu Nemčije okrog  15, njegova prvenstvena naloga pa je  povezovanje slovenskih društev, učiteljev in tudi slovenske župnije v južni Nemčiji.  Minuli konec tedna je koordinacijski odbor za južno Nemčijo dobil novo vodstvo – predsednica Koordinacije je postala  Valerija Perša iz Nurenberga,  ki je v pogovoru z Lili Brunec nanizala nekaj načrtov za nadaljnje delo koordinacijskega odbora. 

Še nekaj kratkih novic:

Slovensko skupnost v Združenih državah Amerike in še posebej v Lemontu oziroma v okolici Chicaga je prizadela vest o smrti Martina Hozjana, ki se je poslovil po dolgotrajni bolezni. Za svoje delo je leta 1995 prejel častni znak svobode Republike Slovenije »za zasluge pri ohranjanju in krepitvi narodne zavesti ameriških Slovencev, za zasluge pri gradnji in postavitvi slovenskega doma v Lemontu in za prispevek pri osamosvajanju in mednarodnem priznanju Republike Slovenije«. Bil je ustanovni predsednik Slovenskega doma, zgrajenega oziroma ustanovljenega leta 1996, in je kot predsednik doma oziroma Slovenskega verskega in kulturnega središča deloval do leta 2014. V letih 1991 in 1992 je bil med najbolj dejavnimi v akciji klicanja političnih zastopnikov v Washingtonu za priznanje Slovenije kot samostojne države.

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu objavlja Javni razpis za finančno podporo Slovencem po svetu. Namen javnega razpisa je finančna podpora Slovencem po svetu in njihovo povezovanje z Republiko Slovenijo. Cilji javnega razpisa so utrjevanje in ohranjanje narodne, jezikovne ter kulturne identitete Slovencev po svetu, medsebojno povezovanje ter povezovanje skupnosti z Republiko Slovenijo, delovanje in povezovanje na področju mladih in za mlade ali na področju gospodarstva ali znanosti ali izobraževanja, vzdrževanje struktur in dejavnosti Slovencev po svetu ter medijska pojavnost na portalu Slovenci.si. Predmet javnega razpisa je sofinanciranje rednega delovanja/programa in projektov, ki izpolnjujejo namen in cilje javnega razpisa. Dokumentacija javnega razpisa (obrazec za prijavo, pogoji in merila za dodeljevanje sredstev, navodila ter vzorca ocenjevalnega lista in pogodbe) je na razpolago na spletni strani Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu http://www.uszs.gov.si.

V Pogovorih na Kongresu so predstavili obsežno knjigo žal že pokojnega upravnika Knjižnice Dušana Černeta v Trstu, izpod peresa bibliografa in publicista Marjana Pertota. Z naslovom »V senci javora in lipe« je avtor simbolično nakazal, da bo pisal o Slovencih v Kanadi. V obsežnem delu, ki je izšlo letos pri založbi Mladika v Trstu, je sistematično predstavil gledališko in kulturno delovanje naših kanadskih rojakov vse od leta 1927 pa do leta 2010.

Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač