Med priimki v Sloveniji je priimek Porenta skupaj s priimkoma Magdič in Peterka na 686.–688. mestu za priimkoma Miklavc in Plahuta na 684.–685. in pred priimki Draksler, Glavan, Lotrič, Maksimović, Udovč na 989.–693. mestu. Po podatkih Statističnega urada RS se je 1. 1. 2016 s priimkom Porenta podpisovalo 463 (1971: 430; 1997: 482) prebivalcev in prebivalk Slovenije. Ti so bili po regijah razporejeni takole: v gorenjski 257, v osrednjeslovenski 178, v podravski 5, v koroški, zasavski, posavski, primorsko notranjski in obalno kraški manj kot po 5.
Priimek Porenta je tudi sestavina dvojnih priimkov. Takih priimkov je bilo konec leta 1997 skupaj 16, od teh 8 s priimkom Porenta na prvem in 8 na drugem mestu: Porenta-Bavdaž, Porenta Bešić, Porenta Božič, Porenta Bratovž, Porenta Kreačič, Porenta Lisica, Porenta Mehonić, Porenta Škarić ter Fajan-Porenta, Knific Porenta, Mazi Porenta, Mehle Porenta, Rozman Porenta, Steidl Porenta, Tomšič Porenta, Vraspir Porenta.
Priimek Porenta tako kot hrvaški priimek Porenta izhaja prek vzdevka iz hrvaškega ali srbskega sorodstvenega poimenovanja parenta v pomenu ‘rojak, sorodnik’. Hrvaško ali srbsko parenta je izposojeno iz italijanskega parènte ‘sorodnik’. Temu ustreza latinsko parens ‘roditelj’, v rodilniku parentis, v množini parentes ‘starši’. Petar Skok (Etimologijski rječnik II, str. 608) domneva, da se je končni a v besedi parenta razvil pod vplivom hrvaškega narečnega parentád, kar je prek beneško italijanskega iz italijanskega parentàdo ‘sorodstvo’ in latinskega parentatus, hrvaško narečno parenta ‘sorodstvo’ (gl. France Bezlaj, Etimološki slovar slovenskega jezika III P–S, str. 89). Po podatkih iz priimkovnega priročnika Leksik prezimena socijalističke rebublike Hrvatske, str. 523, je priimek Porenta na Hrvaškem zelo redek. Sorodstvena poimenovanja so bila sicer v slovenščini pogosto uporabljena kot priimkovne podstave. Priimek Porenta je samo še eden, ki je nastal iz njih.

Prvi