Med priimki v Sloveniji je priimek Miklavc skupaj s priimkom Plahuta na 484.–485. mestu za priimkoma Gajić in Kadunc na 682.–683. in pred priimki Magdič, Peterka in Porenta na 686.–689. mestu. Po podatkih Statističnega urada RS se je 1. 1. 2016 s priimkom Miklavc podpisovalo 464 prebivalcev in prebivalk Slovenije. Ti so bili po regijah razporejeni takole: v koroški 152, v savinjski 113, v osrednjeslovenski 91, v podravski 51, v gorenjski 25, v goriški 15, v jugovzhodni Sloveniji 7, v zasavski, primorsko-notranjski in obalno kraški manj kot po 5.

Priimek Miklavc je tudi sestavina dvojnih priimkov. Takih priimkov je bilo konec leta 1997 skupaj 14, od teh 5 s priimkom Miklavc na prvem in 9 na drugem mestu: Miklavc Florjančič, Miklavc Maček, Miklavc Schwarz, Miklavc Turnher, Miklavc Valenčič ter Čas Miklavc, Kersnik-Miklavc, Lancoš Miklavc, Osrajnik Miklavc, Perko Miklavc, Pirnat-Miklavc, Šinkovec-Miklavc, Turnher Miklavc, Zavolovšek Miklavc. Ob priimku Miklavc obstajata tudi različici Miklauc (pisan z u-jem) in Miklavec. Z različico Miklauc se je 1. 1. 2016 podpisovalo 5, z različico Miklavec pa 206 prebivalcev in prebivalk Slovenije.

Priimek Miklavc z različicama Miklauc in Miklavec je nastal iz imena Miklav. Tvorjen je s priponskim obrazilom (e)c in je prvotno pomenil ‘sin Miklava’. Ime Miklav z različico Niklav je pogosto zapisano npr. v Primorskih urbarjih 15. in 16. stoletja. Ime Miklav tako kot različica Niklav izhaja iz latinskega imena Nicolaus po pretvorbi začetnega N- v M- in izpustu končnega s. Na enak način je iz latinskega Nicolaus ob imenu Nikolaj nastalo slovensko ime Miklavž, ki je tako v primerjavi z imenom Miklav daljša oblika. Pri tem je bil končni latinski s nadomeščen s slovenskim ž, kar opažamo tudi pri nekaterih drugih imenih, sprejetih iz latinščine, kot npr. Andraž, Lukež, Matevž, Matjaž, Primož, Tomaž. Ime Miklav je lahko nastalo tudi po krajšanju iz imena Miklavž, obe imeni pa sta v priimkovnem procesu postali tudi priimka.

S priimkom Miklav se je 1. 1. 2016 podpisovalo 14, s priimkom Miklavž pa 36 prebivalcev in prebivalk Slovenije. Iz imena Miklav so razen priimka Miklavc oziroma Miklavec nastali še priimki Miklavč, Miklavčič in Miklavič. Tvorjeni so s priponskimi obrazili č, čič in ič in so prvotno pomenili ‘sin Miklava’. Priimek Miklavčič je lahko nastal tudi iz priimka Miklavc ali Miklavec. V tem primeru je bil tvorjen s priponskim obrazilom ič in je prvotno pomenil ‘sin Miklavca’. Iz imena Miklavž pa so nastali priimki Miklavžič, Miklavžin in Miklavžina. Tvorjeni so s priponskimi obrazili ič, in, ina.

Andreja Gradišar