Med priimki v Sloveniji je priimek Gajić (pisan z mehkim ć-jem) skupaj s priimkom Kadunc na 482.–483. mestu za priimkom Ipavec na 681. in pred priimkoma Miklavc in Plahuta na 684.–685. mestu. Po podatkih Statističnega urada RS se je 1. 1. 2016 s priimkom Gajić podpisovalo 465 (1971: 34; 1997: 331; 2011: 436) prebivalcev in prebivalk Slovenije. Ti so bili po regijah razporejeni takole: v osrednjeslovenski 191, v podravski 56, v gorenjski 38, v obalno kraški 36, v savinjski 34, v koroški 26, v posavski 15, v zasavski 9, v pomurski, primorsko notranjski, goriški manj kot po 5. Priimek Gajić imajo pri nas večinoma priseljenci s hrvaškega ali srbskega jezikovnega področja nekdanje SFRJ ter njihovi potomci in potomke.

Ob priimku Gajić obstaja tudi pisna različica Gajič z navadnim končnim č-jem. Tako se je 1. 1. 2016 podpisovalo 25 oseb, od teh 14 v osrednjeslovenski, 6 v jugovzhodni Sloveniji, preostali v podravski, savinjski in obalno kraški regiji.

Priimek Gajić z različico Gajič je nastal iz rojstnega imena. Gaj. Tvorjen je s priponskim obrazilom ićS ( ič) in je prvotno pomenil ‘sin Gaja’. Ime Gaj izhaja iz latinskega Caius [izg. Gajus] s pomenom, ki ni zanesljivo ugotovljen. Povezujejo ga z latinskim gaius ‘šoja’, iz ženske oblike gaia pa je italijansko gazza ‘sraka’. V dvojezičnih latinsko etruščanskih napisih se Gaius na splošno prevaja z Vel, kar se lahko povezuje z etruščanskim velthur. Temu ustreza latinsko voltur, vultur ‘skobec, jastreb’ (gl. Leksikon imen4, 216–217).

Iz imena Gaj je v priimkovnem procesu nastal tudi priimek Gaj, ki pa je zelo redek. Iz imena ali priimka Gaj so s priponskimi obrazili čič, ić, in, o tvorjeni sicer zelo redki izočetni priimki Gajčič, Gajin, Gajo, Gajović. Slednji je tvorjen s priponskim obrazilom ić iz svojilnega zaimka *Gajov in je prvotno pomenil ‘Gajev sin’. Iz rojstnega imena Gaj je lahko nastal tudi priimek Gajšek. Tvorjen je s priponskim obrazilom šek in jer prvotno pomenil ‘Gajev sin’. Priimek Gajšek sicer običajno razlagajo iz naselbinskih imen Gaj, Gaje. Po tej razlagi je bil tvorjen s priponskim obrazilom jak iz pridevnika *gajski (prebivalec) in je prvotno pomenil ‘prebivalec Gaja, Gaj ali prišlek iz le teh’.

Prvi