Med priimki v Sloveniji je priimek Gabrovec skupaj z enako pogostima priimkoma Torkar in Štumberger na 694.–696. mestu za priimki Draksler, Glavan, Lotrič, Maksimović in Udovč na 689.–693. in pred priimki Flisar, Hladnik, Kramer, Lončarič in Volf na 697.–701. mestu. Po podatkih Statističnega urada RS se je 1. 1. 2016 s priimkom Gabrovec podpisovalo 460 (1971: 418; 1997: 452; 2011 463) prebivalcev in prebivalk Slovenije. Ti so bili po regijah razporejeni takole: v podravski 252, v osrednjeslovenski 77, v savinjski 54, v koroški 39, v gorenjski 15, v pomurski in obalno kraški po 6, v zasavski, posavski, jugovzhodni Sloveniji in goriški manj kot po 5). Priimek Gabrovec je tudi sestavina dvojnih priimkov. Takih priimkov je bilo konec leta 1997 skupaj 9: Gabrovec Bračko, Gabrovec-Funduk ter Barič Gabrovec, Ličen Gabrovec, Mihevc Gabrovec, Pačnik Gabrovec, Rot Gabrovec, Škodnik Gabrovec, Švagelj Gabrovec.
Iz zapisov v starih listinah je razvidno, da je priimek Gabrovec na slovenskem ozemlju obstajal že v 15. stoletju, npr. v Urbarju za Postojno 1498: Bartll Gabrowacz, kmet v Bistrici.
Priimek Gabrovec izhaja iz naselbinskih imen Gaber, Gabrovo. Tvorjen je s priponskim obrazilom ec iz pridevnika *Gabrov (prebivalec) in je prvotno pomenil ‘prebivalec Gabra, Gabrovega ali prišlek iz njega’. Enak prvotni pomen je imel tudi priimek Gabrovšek. Nastal je iz naselbinskih imen Gaber, Gabrovo in je tvorjen s priponskim obrazilom jak iz pridevnika *gabrovski (prebivalec). Priimek Gabrovec je lahko nastal tudi iz imena ali vzdevka Gaber in je tvorjen s priponskim obrazilom ec iz svojilnega pridevnika *Gabrov.
Po Atlasu Slovenije obstajajo naselji Gaber in Gaber pri Semiču, štirje zaselki Gaber in naselje Gabrovo. Naselbinska imena Gaber, Gabrovo so nastala iz drevesnega poimenovanja gáber ‘gozdno drevo z napiljenimi listi in gostim belim lesom’. S tem poimenovanjem so izvorno povezana še številna naselbinska imena: Gabrc, Gabrca, Gabrce, Gabrče, Gabrje (5 naselij, 10 zaselkov), Gabrje pod Limbarsko Goro (= naselje z desnim prilastkom: 8x), Gabrk, Gabrke, Gabrnik, Gabrno, Gabrovec, Gabrovica, Gabrovka, Gabrovlje, Gabrovnica, Gabrovnik, Gabrska Gora, Gabrsko, Gabrše, Gabršek, Gabrška Gora. Tako so iz pridevnika *gabrski (prebivalec), ki se nanaša na naselbinska imena Gabrc, Gabrca, Gabrce, Gabrje, Gabrsko itd., s priponskim obrazilom jak tvorjeni priimki Gaberšek, Gabršek, Gaberšček, Gabršček s prvotnim pomenom ‘prebivalec Gabrja itd. ali prišlek iz le-teh’.
Iz drevesnega poimenovanja gaber je prek vzdevka nastal priimek Gaber. Ta je lahko nastal tudi iz rojstnega imena Gaber, ki je nastal po krajšanju imena Gabrijel.

Prvi