Na današnji dan leta 1862 je mestni svet ljubljanski potrdil “Meščanska pravila za Ljubljano”, ki jih je sestavil takratni župan Mihael Ambrož. Vsebujejo “Poduk, kako se v Ljubljani pridobiva meščanska pravica in kako oskrbuje meščansko premoženje”. Določila so podelitev meščanstva dovoljevala le … “tistim avstrijskim deželanom, ki so s svojo rodovino v dobrem slovesu, ki skažejo tóliko posestvo, da morejo ž njim svojo rodovino pošteno preživljati, in zoper ktere ne govori noben izjemávnih ali izklopívnih vzrokov. Vsak, ki meščanske pravice pridobi, mora v mestno občinsko denarnico plačati sprejemníno, ki mu jo odmeri občinski zbor; iz posebnih vzrokov se pa smejo meščani sprejemnine tudi oprostiti.”
Za pridobitev meščanstva je bilo treba zaprositi pisno, po odobritvi in prisegi ter plačilu taks pa je bil novopečeni meščan vpisan še v poseben zapisnik, ki so ga skrbno hranili. Da bi se mestna blagajna čim bolj napolnila, je oblast ukazala, da mora meščanstvo pridobiti vsak, ki ima v lasti kako meščansko hišo in se ukvarja z obrtjo.
Meščani pa so svoje pravice lahko tudi izgubili. Razlogov je bilo več: če je “prenehal biti avstrijánski državljan in kadar je v kazen obsojen, vsled ktere po kazenski postavi zgubi politične pravice; dokler pa takih postav nimamo, pa tudi, če je bil obsojen zavoljo hudodelstva ali pregreškov, ki iz dobičkarije izvirajo ali pa javno pohujšanje dajejo.”
—–
Fotograf in oblikovalec PETER KOCJANČIČ se je rodil na današnji dan leta 1895 v Podgori v Italiji. Najprej se je ukvarjal z grafičnim oblikovanjem, od leta 1930 pa s fotografijo. Kot grafik je zasnoval številne ovitke revij, oglase, ilustracije in plakate z značilno reduktivno oblikovno govorico. Med prvimi na Slovenskem je uporabljal fotografijo kot enakovredno in hkrati poudarjeno sporočilno prvino. Med vojnama se je uveljavil z liričnimi krajinami in žanrsko fotografijo. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je Peter Kocjančič lotil raziskovanja abstraktne fotografije in s kombiniranimi tehnikami ter s posegi v fotografsko gradivo ustvaril fantastične podobe prasvetov.
—–
Filmski režiser, scenarist in publicist ERNEST ADAMIČ se je rodil na današnji dan leta1898 v Ljubljani. Realiziral je več kot 80 kratkih filmov, na televiziji pa je v letih 1965/69 oblikoval pomembno serijo “Portreti”; v njej je predstavil številne slovenske kulturne in znanstvene delavce. Ernest Adamič je bil značilen predstavnik slovenske dokumentaristične šole petdesetih let prejšnjega stoletja, ki je težila k stilizaciji in izrazito estetskim učinkom.

Prvi