Ob besedi placebo je v Slovarju slovenskega knjižnega jezika pripisano ‘navidezno zdravilo’. Učinek placeba lahko brez dejanske zdravilne učinkovine pri bolnikih izzove izboljšanje stanja in obstaja že vrsta dognanj, ki potrjujejo, da ne gre zgolj za »prevaro«. Izraz placebo je bil sicer v zgodovini v uporabi že precej preden je zavil tudi v medicinsko prakso in klinične študije. Prav konec oktobra so nevroznanstveniki z Inštituta na Univerzi Northwestern v Chicagu objavili odmeven članek z zaključki, ki pomenijo nov korak naprej v razumevanju mehanizmov placeba in še več- tudi napovedovanju odziva nanj. Zakaj je to pomembno, ne samo za nevroznanost, pač pa širšo klinično prakso in razumevanje učinka placeba boste slišali v četrtek ob 7.35 na Prvem. Pojasnjuje: prof. dr. Maja Bresjanac (Inštitut za patološko fiziologijo, Medicinska fakulteta v Ljubljani). Sprašuje: Mojca Delač.

Konec oktobra so nevroznanstveniki z Inštituta na Univerzi Northwestern v Chicagu objavili odmeven članek z zaključki, ki pomenijo nov korak naprej v razumevanju mehanizmov placeba in še več- tudi napovedovanju odziva nanj. Zakaj je to pomembno?

Ob besedi placebo je v Slovarju slovenskega knjižnega jezika pripisano ‘navidezno zdravilo’.  Učinek placeba lahko brez dejanske zdravilne učinkovine pri bolnikih  izzove izboljšanje stanja in obstaja že vrsta dognanj, ki potrjujejo, da ne gre zgolj za »prevaro«.  Izraz placebo je bil sicer v zgodovini v uporabi  že precej preden je zavil tudi v medicinsko prakso in klinične študije.  Za odgovore o možganih in placebu smo se odpravili na Inštitut za patološko fiziologijo k prof. dr. Maji Bresjanac. Slišite jih lahko na zgornji povezavi!

“Ključno je to, da so raziskovalci poskusili iz bioloških značilnosti delovanja nevralnih omrežjih v možganih, v mirovanju, pred začetkom kakršnekoli terapije, pri bolnikih z kroničnim bolečinskim stanjem ugotoviti, ali obstaja kakšna značilnost delovanja možganov v bazalnih, mirovnih pogojih, ki bi napovedovala, kako se utegnejo bolniki odzivati na terapijo. Terapijo vsakršne vrste, ki lahko zajema tudi uporabo placeba”.

Za vse radovedneže, ki bi želeli izvedeti še več:

pa je tu povezava do aktualnega članka raziskovalcev z Univerze Northewestern.

Naša sogovornica pa je v Zdravniškem vestniku leta 2012 objavila tudi pregleden članek o Mehanizmih učinka placeba.

Mojca Delač