Muzikal Annie se je v teh dneh vrnil na slovenske odrske deske. Kot neomajen simbol optimizma, ki vseskozi opominja s pesmijo, da bo Jutri vse bolje, še danes velja za enega najbolj priljubljenih družinskih muziklov. To soboto deset čez deseto boste v oddaji Kulturomat spoznali ekipo muzikla iz KD Ihan in KD Radomlje, izvedeli, kakšne so bile vaje, kako so se mladi ustvarjalci vživeli v vloge in kaj jim je povzročalo največ preglavic. Ne preslišite!

Annie v Radomljah

Kulturni društvi Ihan in Radomlje sta po uspešni uprizoritvi muzikala Moje pesmi, moje sanje zopet združili moči in pripravili družinski muzikal Annie.

Muzikal Annie je amaterska produkcija, ki se izvaja po dogovoru z Music Theatre International, napisana po stripu »Little Orphan Annie« pisatelja Harolda Graya. Režiser Nejc Lisjak je v predstavi združil 70 nastopajočih, med njimi 14 otrok, 32 glasbenikov, pomembno vlogo pa ima tudi kuža.

“Igra, petje, ples – vse mora biti usklajeno.”

Velik poudarek je tokrat na koreografiji – nastopajoči so se urili pod vodstvom koreografinje Petre Vegelj, za uglašenost z Godbo Domžale, ki ji dirigira Damjan Tomažin pa je poskrbela zborovodkinja Uršula Jašovec.

Zgodba

Zgodba muzikla Annie se dogaja v letu 1933, ko je Amerika doživela zlom finančnega trga. Enajstletna deklica Annie preživlja sivi vsakdan v sirotišnici z drugimi sedmimi dekleti. Še vedno verjame, da starša nista pozabila nanjo, a je po tolikih letih naveličana čakanja, zato se odloči, da ju bo poiskala kar sama. Njen pobeg iz sirotišnice se konča klavrno, policisti jo pripeljajo nazaj, kjer je zopet prepuščena na milost in nemilost zlobni upravnici Agathi Hannigan. V sirotišnico nato vstopi Grace Farrell, osebna pomočnica najbogatejšega človeka na svetu, Oliverja Warbucksa, z željo, da eno izmed sirot čez praznike povabi v Oliverjev dom in s tem pripomore k boljši publiciteti bogatega Warbucksa.

Med Annie in Warbucksom se splete močna vez, zato se on odloči, da jo bo posvojil. A Annie sprva ni navdušena, saj njeno upanje, da najde svoje prave starše, ne pojenja. Oliver ji obljubi, da ji bo starša pomagal poiskati, zato razpiše nagrado 50.000 ameriških dolarjev. Na razpisano nagrado se odzove mnogo prevarantov, med njimi tudi pohlepna Agatha Hannigan, upraviteljica sirotišnice, in njen brat, Daniel Rooster Hannigan, ki je še kako dober znanec policije. Ko deklico, o kateri vesta praktično vse, skoraj odpeljeta in v žepe pobašeta ček, FBI razkrije resnico o Anniejinih starših. Ta sta že pred leti umrla v prometni nesreči in se zato nista vrnila ponjo. A grenko spoznanje nato prav hitro prežene Oliverjeva posvojitev male Annie, skupaj z njegovo pomočnico Grace pa na koncu postanejo srečna družina.

In kako se je v zahtevno vlogo male Annie vživela Lena Oberwalder Zupanc:

“Sošolci in sošolke mi privoščijo, ker vedo, da rada pojem in nastopam.”

Predstave

Čepav se Muzikal Annine odvija več kot osemdeset let nazaj pa prikazuje velike razlike med socialnimi razredi, zato ga brez težav lahko preslikamo v sodobni čas in današnje razmere pri nas in po svetu. Gledalce prevzame s svojim optimizmom, ki govori, da je mogoče s srčnostjo odpreti vsaka vrata in doseči tudi težko dosegljive cilje.

In če tudi vam manjka kanček optimizma in imate radi igro, petje in ples – se na predstavo v Kulturni dom Radomlje lahko odpravite še ta vikend, 26. in 27. novembra, nove ponovitve pa bodo na sporedu v začetku naslednjega leta.

Tadeja Bizilj