Iskreno o raku prostate.

»Diagnoza je bila hitra in slaba,« začne pripoved gospod Janez Kordiš. »Napredovali rak prostate z metastazami v predelu medenice. To je huda stvar, te potolče,« dokonča misel danes oseminšestdesetletni sogovornik. Ko so mu pred enajstimi leti odkrili rakavo obolenje, ni vrgel puške v koruzo. Upošteval je priporočila zdravnikov, o raku veliko prebral, spremenil življenjski slog, pomoč pa poiskal tudi pri alternativcih.

Rak prostate lahko vznikne že po štiridesetem letu starosti, vendar pa veliko pogosteje za njim zbolevajo moški stari med petdeset in šestdeset let.

Način zdravljenja raka prostate je odvisen od same vrste obolenja, od tega, koliko je razširjen v druge organe in tkiva ter od bolnikove starosti. Pomembno je tudi splošno zdravstveno stanje. Kirurški poseg, hormonsko zdravljenje, obsevanje ali kemoterapija. Podatki kažejo, da se pri več kot polovici bolnikov zdravniki odločijo za kirurški poseg, s katerim odstranijo prostato. Slednje pri gospodu Janezu ni bilo potrebno. Zdravniki so mu predpisali zdravljenje z novimi hormonskimi zdravili, ki za več let ustavijo napredovanje bolezni in podaljšajo življenje.

Težave, ki moške opozarjajo na prostato

Prostata je moška žleza, ki leži tik pod mehurjem. Skoznjo vodi sečnica. Zdrava prostata (levo) je čvrsta, rakasto spremenjena (desno) pa izrazito povečana.

foto: Day Donaldson

Metastatski rak prostate je hormonsko odziven rak, kar pomeni, da se dobro odzove na terapije, s katerimi zmanjšajo nivo moškega spolnega hormona testosterona, pojasnjuje onkologinja dr. Breda Škrbinc z Onkološkega inštituta v Ljubljani. Na začetku lahko zdravniki bolezen dobro obvladujejo. Ko pa učinki terapije popustijo, imajo zdravniki zdaj na voljo nove metode zdravljenja. Vendar pa terapija ni brez stranskih učinkov: izguba mišične mase, osteopenija in osteoporoza, večja izpostavljenost sladkorni bolezni in srčno-žilnim obolenjem če naštejemo le najbolj pogoste.

Urolog asist. mag. Dejan Bratuš iz UKC Maribor pa opozarja na prve znake in simptome, na težave, zaradi katerih naj bi moški nujno stopili do svojega zdravnika.

Statistika ni ohrabrujoča – v Sloveniji zaradi raka prostate vsak dan umre en moški, na novo pa ga odkrijejo pri treh ali štirih. Skrb vzbuja tudi podatek, da število obolelih iz leta v leto vztrajno narašča.

Zdravljenje v zadnjih letih hitro napreduje

Gospodu Janezu Kordišu se je dobro izšlo. Dobro počutje ohranja s telesno aktivnostjo in zdravo prehrano; z njima blaži tudi stranske učinke zdravil.

Lani so v Sloveniji rak prostate odkrili pri več kot 1.400 moških. Približno polovico bolnikov so operirali, petintrideset odstotkov so zdravili z zdravili, dobrih deset odstotkov pa obsevali. Optimizem bolnikom in njihovim bližnjim vlivajo zagotovila zdravnikov, da zdravljenje raka prostate v zadnjih letih hitro napreduje. Nova hormonska zdravila ustavijo napredovanje bolezni, obsevanje je vedno bolj usmerjeno, sodobna robotska operacija pa omogoča večjo natančnost kirurškega posega in hitrejše okrevanje.

Zelo pomembno je, da moški bolezni ne skrivamo in o prostati ter težavah z njo odkrito spregovorimo.

Iztok Konc