Znani so dobitniki najvišjih državnih nagrad v znanosti. Letošnja bera je bogata. Štirinajst  Zoisovih  nagrad in priznanj, priznanj ambasador znanosti in Puhovih priznanj so razdelili devetnajstim lavreatom.

Dobitnika Zoisove nagrade za življenjsko delo sta kemik in stomatolog

Letošnja Zoisova nagrajenca za življenjsko delo sta akademika; kemik Branko Stanovnik in stomatolog Uroš Skalerič.  Kot so zapisali v obrazložitve nagrade, je raziskovalno delo prof. dr. Branka Stanovnika pretežno usmerjeno na področje organske heterociklične kemije. Bil je eden od ustanoviteljev ljubljanske šole heterociklične kemije. Objavil je tudi več kot 600 znanstvenih in strokovnih del, monografij, preglednih člankov v pomembnih mednarodnih časopisih in enciklopedičnih delih, med drugim nekaj učbenikov ter prijavil deset patentov.

Prof. dr. Uroš Skalerič pa je vzgojil generacije stomatologov in uvedel poklic ustnih higienikov, ki so nepogrešljiv člen pri preprečevanju bolezni zob in obzobnih tkiv, ter kot prodekan medicinske fakultete vplival na sodobno poučevanje v svoji stroki. V klinično prakso je vnesel vrsto inovativnih rešitev, sodeloval pa je tudi s slovensko industrijo, in sicer pri uvedbi laserjev v zobozdravstvo, piše v obrazložitvi nagrade.

Vrhunski dosežki

Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke za znanstveno monografijo: Zgodovina Evrope v dobi racionalistične civilizacije 1775–2015 je prejel prof. dr. Janko Prunk. Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke pri razvoju in uporabi brezmrežnih numeričnih metod pa prof. dr. Božidar Šarler.

Pomembni dosežki

 Dobitnik Zoisovega priznanja za pomembne dosežke na področju jezikoslovja je izr. prof. dr. Franc Marušič.  Zoisova priznanja so prejeli še prof. dr. Iztok Turel, in sicer za pomembne znanstvene dosežke v kemiji,  prof. dr. Metka Filipič za pomembne dosežke na področju raziskav okoljskih onesnažil in njihovih škodljivih vplivov na okolje in zdravje ljudi, prof. dr. Janez Krč pa za pomembne dosežke na področju fotovoltaike in optoelektronike. Zoisovo priznanje za pomembne dosežke iskanja nove fizike v teoriji osnovnih delcev so podelili tudi doc. dr. Jerneju Feselu Kameniku.

Ambasadorji znanosti

Priznanja ambasador znanosti je prejela prof. dr. Sara Dolničar, ki znanstveno deluje v Avstraliji in se ukvarja z metodologijo in merskimi orodji v marketingu, predvsem na področju turizma, prostovoljstva in trajnostne rabe voda. Na teh področjih je izvedla številne odmevne mednarodne raziskave, kar jo svetovno uvršča med dva odstotka najuspešnejših raziskovalcev marketinga. Odličnost njenega znanstvenoraziskovalnega dela dokazuje več kot 300 znanstvenih del z več kot 6000 citati.  V zadnjih letih je pomembno vpeta tudi v slovenski znanstveno raziskovalni prostor.  Dobitnika Priznanja ambasador znanosti sta še biofizik prof. dr. Gregor Cevc in srčni kirurg prof. dr. Igor Gregorič.  Prvi živi in dela v Nemčiji. Tam je njegovo biotehnološko podjetje kot prvo samostojno razvilo novo zdravilo od zasnove do registracije. Težišče dejavnosti prof. Cevca je prenos učinkovin na mesta v telesu, kjer so te potrebne. Prof. Gregorič pa deluje v Houstonu v Združenih državah. Velja za enega od najuspešnejših srčnih kirurgov, ki izvajajo presaditev srca. Njegov znanstveni opus obsega več kot 200 znanstvenih del v najuglednejših medicinskih revijah in številna poglavja v strokovnih knjigah in monografijah. Oba ves čas sodelujeta in vzdržujeta stike s Slovenijo.

Puhovi priznanji

Puhovo pomembne dosežke na področju sinteze zdravilnih učinkovin je prejel izr. prof. dr. Zdenko Časar, ki je zaposlen v farmacevtski družbi Lek in na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani. Drugo Puhovo priznanje za pomembne dosežke na področju lesarstva pa so si razdelili strokovnjaki Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, podjetja Silvaprodukt, Ljubljana, in podjetja M Sora, Žiri. Raziskovalna skupina v sestavi prof. dr. Miha Humar, doc. dr. Boštjan Lesar, dr. Nejc Thaler, Gregor Rep, Barbara Šubic in dr. Aleš Ugovšek je uspešno združila svoje znanje in novo razvito gradivo v novo inovativno okno Wintherwax z visoko dodano vrednostjo.

 

 

Barbara Belehar Drnovšek