Strokovnjaki že dalj časa opozarjajo, da je rak prehitel srčno-žilna obolenja in pri moških postal najpogostejši vzrok za smrt.

Moških je v Sloveniji manj kot žensk. Krajša je njihova življenjska doba in nižja stopnja izobrazbe. Ko smo brskali po statističnih podatkih, smo naleteli na zanimive in presenetljive primerjave. V tokratni Intelekti izpostavljamo in osvetljujemo podatek, ki pa je zelo zaskrbljujoč. Številke kažejo, da pri nas vsak dan umre en moški zaradi raka prostate; na novo pa ga odkrijejo pri treh ali štirih. Tudi podatek, da število obolelih iz leta v leto narašča, nas ne sme pustiti ravnodušnih.

Prostata je moška spolna žleza, ki leži tik pod mehurjem. Rak prostate lahko vznikne že po štiridesetem letu starosti, vendar pa veliko pogosteje za njim zbolevajo moški stari med petdeset in šestdeset let. Optimizem bolnikom in njihovim bližnjim vlivajo zagotovila zdravnikov, da zdravljenje raka prostate v zadnjih letih hitro napreduje. Nova hormonska zdravila ustavijo napredovanje bolezni, obsevanje je vedno bolj usmerjeno, sodobna robotska operacija pa omogoča večjo natančnost kirurškega posega in hitrejše okrevanje.

Način zdravljenja raka prostate je odvisen od same vrste obolenja, njegove razširjenosti v druge organe in tkiva ter tudi od bolnikove starosti in splošnega zdravstvenega stanja. Kirurški poseg, obsevanje ali kemoterapija, hormonsko zdravljenje – odločitev za zdravnike ni preprosta. Z novimi hormonskimi zdravili, tako onkologinja Breda Škrbinc, je v zadnjem obdobju bolj učinkovito tudi zdravljenje metastatske oblike raka prostate. Urolog Dejan Bratuš pa opozarja, da naj moški bolezni ne skrivajo in o prostati ter težavah z njo odkrito spregovorijo.

Fizično in psihično breme bolezni

Če za rakom prostate zbolevajo starejši moški, pa je pri mlajših veliko pogostejši rak na modih. Diagnoza grobo zareže v posameznikovo življenje in pusti sledi na telesu ter v duši. Klinična psihologinja Andreja Škufca Smrdel pravi, da rak običajno iznenada – nepričakovano prekine začrtano življenjsko pot in zaznamuje tako posameznikove miselne procese kot njegovo čustveno doživljanje.

V Sloveniji za rakom na modih vsako leto zboli okoli 100 moških. Rak je pogostejši med petnajstim in petintridesetim letom, vendar pa se bolezen lahko pojavi tudi kasneje – še tudi po osemdesetem letu starosti. Tumor lahko vznikne kjerkoli v modu – najpogosteje pa v tako imenovanih zarodnih celicah iz katerih se razvijejo moške spolne celice oziroma spermiji.

V Sloveniji je pričakovana življenjska doba za ženske 84 let, za moške pa 6 let manj – le 78. Specialistka javnega zdravja Sonja Tomšič izpostavlja, da se razlike med moškimi in ženskami kažejo tudi pri pogostosti tveganih vedenj; kot so kajenje, prekomerno uživanje alkoholnih pijač, nezdravo prehranjevanje in sedeč življenjski slog. Kadi več moških, moški tudi več in bolj tvegano pijejo, se manj zdravo prehranjujejo.

Pomembno je, da moški bolezni ne skrivajo, da jim ni nerodno o težavah odkrito spregovoriti in da poiščejo ustrezno zdravniško pomoč.

November je mesec ozaveščanja o raku prostate in mod. V oddaji, v kateri opozarjamo na breme moških rakov pri nas, sodelujejo: onkologinja dr. Breda Škrbinc in klinična psihologinja mag. Andreja Škufca Smrdel z Onkološkega inštituta v Ljubljani, specialistka javnega zdravja Sonja Tomšič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in urolog mag. Dejan Bratuš z Oddelka za urologijo UKC Maribor.

Iztok Konc