Med priimki v Sloveniji je priimek Ipavec na 681. mestu za priimkoma Sovič in Šalamun na 679. in 680. in pred priimkoma Gajić in Kadunc na 682. in 683. mestu. Po podatkih Statističnega urada RS se je 1. 1. 2016 s priimkom Ipavec podpisovalo 466 (1971: 483; 1997: 514) prebivalcev in prebivalk Slovenije. Ti so bili po regijah razporejeni takole: v goriški 310, v osrednjeslovenski 57, v goriški 34, v obalno kraški 27, v primorsko notranjski 14, v savinjski 12, v podravski in jugovzhodni Sloveniji manj kot po 5.

Priimek Ipavec z različicami Ipavc, Ipavic ter Vipavec, Vipavc izhaja prek vzdevka iz prebivalskega imena Vipavec ‘prebivalec Vipave, Vipavskega’, in sicer po izpadu začetnega V-ja. Njihov prvotni pomen je bil torej ‘prišlek iz Vipave ali z Vipavskega’. Priimkovne oblike z začetnim I-jem so torej mlajše, kar dokazujeta tudi najstarejša zapisa z V-jem. Zapis Vipautschicz v urbarju za Vipavo kaže na danes že izumrli priimek Vipavčič. Ta je bil tvorjen s priponskim obrazilom ‑ič iz vzdevka ali priimka Vipavc ali Vipavec in je prvotno pomenil ‘sin Vipavca’.

Pri obravnavi priimka Ipavec ne moremo mimo Ipavcev [ípawcev], slovenske rodbine, ki izhaja iz Bele krajine, od koder prihaja njen prvi vidnejši predstavnik, Jurij Ipavec. Ipavci so bili po izobrazbi zdravniki, po srcu pa glasbeniki oz. skladatelji. Večina predstavnikov tega rodu se je šolala v Gradcu, nekateri pa tudi na Dunaju, torej v kulturnih mestih Evrope. Rodbina Ipavcev predstavlja pomemben dejavnik v razvoju slovenske kulture v času avstro-ogrske oblasti.

Prisluhnite tokratni Priimkovni delavnici. O priimku smo se pogovarjali z etnologinjo in kulturno antropologinjo dr. Vesno Mio Ipavec.

Prvi