Dediščina ljudske modrosti

»Na pragu Logarske doline se v slikovitem naravnem okolju skriva tematski park Fidov gaj – Dediščina ljudske modrosti. Fidov gaj predstavlja izjemno zapuščino solčavskega zdravilca Vida Strgarja - Fide in nas hkrati seznanja z življenjem in delom naših preprostih in marljivih prednikov, ki so znali živeti v spoštljivem sobivanju z naravo.«

Tako so zapisali na spletnih straneh gostišča Firšt, kjer so uredili omenjeni etnološki park. Poleg tega imajo v svojih prostorih manjši muzej, kjer sta urejeni stalni razstavi: Potočka zijalka – zatočišče ledenodobnega človeka na Olševi ter Zdravje bolnikov – ljudsko zdravilstvo v Zgornji Savinjski dolini, posvečeno ljudskemu učenjaku, zdravilcu in čudodelcu Vidu Strgarju - Fidi.  Tega smo spoznali v oddaji Sledi časa konec septembra. V tokratni Nedeljski reportaži pa bomo spoznali še njemu posvečen etnološki park. Avtor oddaje je Milan Trobič.

Ideja

Zamisel za Fidov gaj je nastala postopno. Šele leta 1999 so bil namreč mlajši predstavniki  Firštovih prvič v Fidovi zijalki. Do takrat je bila to varovana družinska  skrivnost, vendar pa so se po ogledu odločili, da jo bodo  "odprli za javnost". Tako je začela zoreti ideja o gaju, in prvo fazo so speljali do leta 2006. Tu je šlo najprej za graditev poti do Fidove zijalke, ki so jo odprli in očistili.

Park

Leta 2012 pa so uredili tudi etnološki park Fidov gaj. V njem se prepletajo zgodbe iz življenja preprostih ljudi, ki so na Solčavskem živeli pred približno 150 leti. Tako lahko spoznamo življenje oferjev, ki so že precej pozabljen sloj preprostega podeželskega prebivalstva.

 

Hkrati je park usmerjen v odstiranje nenavadne življenjske zgodbe ljudskega zdravilca, čudodelca, učenjaka Vida Strgarja Fide.

Če želijo Fidov gaj obiskati posamezniki, je to zelo enostavno: pridejo do gostišča Firšt, kjer poravnajo vstopnino, potem vsakdo dobi brošuro in vodnik po Fidovem gaju.

 

 

 

 

Začnimo

Pot skozi gaj se začne, ko se povzpnemo po travniku do lesene ograje, tu je najprej tabla.

 

 

Čebelice

 

 

Navzgor

 

Klasično

Vzpon

Pot se potem vzpne in v osrednjem delu stoji tako imenovana oferija, bivališče oferjev, najrevnejšega sloja kmečkega prebivalstva. Na tem kraju je stal temelj starega hleva, ki so ga pozidali in na njem sezidali ofersko kočo. Ta je dajala dom šestčlanski družini.

 

 

Vrtiček

Ob oferski hiši so uredili manjši zeliščni in cvetlični vrt, ali gartlc, kot pravijo po domače.

 

Oferija

 

 

 

Notranjost

Gospodarsko poslopje

 

 

Gremo mi naprej

 

 

Zavetnik

Od tam vodi pot do Fidove zijalke, 35 metrov vzpona po zavarovanih poteh. Ob poti naletimo na znamenje.

 

 

 

Do zijavke, zijalke...

Osupljiva narava

Milan Trobič