Zgodnje odkrivanje raka dojk.

Oktobra pripete rožnate pentlje so simbol boja proti raku dojk. Mag. Kristijana Hertl, ki je na Onkološkem inštitutu v Ljubljani vključena v preventivni program zgodnjega odkrivanja raka dojk, znanega pod imenom DORA, pravi, da je mamografija zanesljiva in natančna metoda za ugotavljanje začetnih rakavih sprememb v dojki. Gre za rentgensko slikanje dojk, pri katerem vsako dojko slikajo dvakrat.

Strah, da bi stiskanje dojk povzročilo raka ali pospešilo njegovo širjenje v okolico, je odveč. Mamografija je neboleča in nenevarna preiskava. Zakaj je mamografija priporočljiva za ženske po štiridesetem letu starosti in katere metode odkrivanja raka dojk so primernejše za mlajše ženske?

Zgodnje odkrivanje rakavih sprememb

Število obolelih za rakom dojk še vedno narašča. Čeprav nova zdravila podaljšajo preživetje in izboljšajo kakovost življenja bolnic, pa strokovnjaki še vedno opozarjajo na velik pomen zgodnjega odkrivanja rakavih sprememb. Izpostavljajo samopregledovanje dojk in mamografijo. Pri nas v okviru programa DORA na slikanje z mamografijo vabijo ženske med 50. in 69. letom starosti. V tej starostni skupini je rak dojk tudi najbolj pogost. Na povabilo programa DORA se odzove približno sedemdeset odstotkov žensk.

Na spletni strani programa DORA lahko zasledimo vprašanje o mamografiji in zgodnjemu odkrivanju raka pri ženskah, ki imajo v dojkah silikonske vsadke. Kako v tem primeru poteka slikanje?

S preventivno, presejalno mamografijo je mogoče odkriti začetne rakave spremembe, povzema mag. Hertl. Dodaja, da je kar približno polovica rakov, odkritih s programom DORA, tako majhnih, da je potrebna le kirurška odstranitev rakastega tkiva, ne pa cele dojke. Kljub strahu, ki ga ženske pogosto čutijo ob prejemu vabila na mamografijo, je odločitev za pregled lahko ena pomembnejših v življenju.

Iztok Konc