11. septembra bodo hrvaški volivci ponovno odšli na volišča. Že drugič v desetih mesecih bodo izbirali predstavnike strank v hrvaškem parlamentu. Se bo ponovila zgodba lanskoletnih volitev, ko niti levica niti desnica sami nista uspeli sestaviti saborske večine, kar se je končalo z maratonskimi povolilnimi pogajanji z Mostom in nesrečno izbiro nestrankarskega premierja brez političnih izkušenj? Kaj pravijo javnomnenjske raziskave, ki prednost tokrat dajejo levi koaliciji, a niti desnosredinski HDZ, ki gre tokrat na volitve samostojno in z novim vodstvom, ne zaostaja kaj dosti. Most pa se spet ponuja kot nujni partner za sestavo vlade, čeprav so vse glasnejše tudi ideje o veliki koaliciji.

V tokratni kampanji ideološke delitve na rdeče in črne niso bile v ospredju, prav nasprotno, levi blok vse bolj zveni kot desnica, HDZ umirja svojo retoriko in se približuje centru. Kaj bodo na to rekli hrvaški volivci? Bodo kaznovali neuspešno koalicijo Mosta in HDZja? Bodo oprostili prvaku levice Milanoviću neotesano retoriko v odnosih s sosedami? Več v oddaji Eppur si muove - In vendar se vrti z avtorico Tanjo Borčić Bernard.

11. septembra bodo hrvaški volivci ponovno odšli na volišča. Že drugič v desetih mesecih bodo izbirali predstavnike strank v hrvaškem parlamentu. Se bo ponovila zgodba lanskoletnih volitev, ko niti levica niti desnica sami nista uspeli sestaviti saborske večine, kar se je končalo z maratonskimi povolilnimi pogajanji z Mostom in nesrečno izbiro nestrankarskega premierja brez političnih izkušenj? Kaj  pravijo javnomnenjske raziskave, ki prednost tokrat dajejo levi koaliciji, a niti desnosredinski HDZ, ki gre tokrat na volitve samostojno in z novim vodstvom, ne zaostaja kaj dosti. Most pa se spet ponuja kot nujni partner za sestavo vlade, čeprav so vse glasnejše tudi ideje o veliki koaliciji.

V tokratni kampanji ideološke delitve na rdeče in črne niso bile v ospredju, prav nasprotno, levi blok vse bolj zveni kot desnica, HDZ umirja svojo retoriko in se približuje centru. Kaj bodo na to rekli hrvaški volivci? Bodo kaznovali neuspešno koalicijo Mosta in HDZja? Bodo oprostili prvaku levice Milanoviću neotesano retoriko v odnosih s sosedami?

Tomaž Gerden