Začelo se je novo šolsko leto, kar morda ni najbolj vesela novica za šolarje znotraj in izven naše države. In vendar je znanje vrednota, za katero moramo skrbeti in jo negovati. Kot tudi materni jezik, katerega dopolnilni pouk se začenja v teh dneh, kakor nam je povedal sekretar na Uradu za razvoj izobraževanja na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, magister Marko Koprivc. Slovenijo je obiskala Teresita Morales Prinčič, ki skupaj z možem odkriva njegove slovenske korenine, za katere sploh nista vedela. Majda Souček že več desetletij živi v Bosni in Hercegovini, življenjske poti so jo iz Rodnega Slovenj Gradca že od rane mladosti vodile tudi po različnih koncih Slovenije in jo pripeljale na študij v Ljubljano, kjer je spoznala svojega moža, po rodu iz Bosne. In Bosna je postala njen novi dom. Slovenska kultura, predvsem slovenska glasba in tudi kulinarika še posebej družijo in identificirajo slovenske rojake in njihove potomce v Clevelandu, pravi raziskovalec ameriškega slovenstva in zgodovinar ter eden izmed najaktivnejših članov slovenske skupnosti v Ohiu, Joe Valenčič, s katerim se bomo pogovarjali ob koncu oddaje.

Sekretar na Uradu za razvoj izobraževanja na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, mag. Marko Koprivc, bo v teh dneh na novo delovno mesto skupaj z delegacijo pospremil novo učiteljico dopolnilnega pouka slovenščine v Bosni in Hercegovini. Tudi sicer se novo šolsko leto začenja za vse tiste otroke in odrasle, ki želijo znanje slovenščine izpopolnjevati na dopolnilnem pouku materinščine.

Teresita Morales Prinčič prihaja iz Argentine. Z možem sta na obisku v Sloveniji, kjer ima tudi on svoje korenine. Vendar prej tega nista vedela, zdaj pa si želita o njegovem poreklu izvedeti čim več. Gospa Teresita je sicer predsednica Slovenskega društva Triglav, ki je bilo ustanovljeno pred 14 leti.

Majda Souček že več desetletij živi  v Bosni in Hercegovini. Z družino se je pred leti ustalila v Tuzli, življenjske poti pa so jo iz rodnega Slovenj Gradca že od rane mladosti vodile po različnih koncih Slovenije. Pot jo je pripeljala na študij v Ljubljano, kjer je spoznala svojega moža, po rodu iz Bosne. In Bosna je postala njen novi dom. Tam se je vključila v slovensko skupnost, kjer je aktivna še danes. Z Lili Brunec sta se pogovarjali o njenih življenjskih poteh, delu in bivanju v Tuzli ter sodelovanju s slovensko skupnostjo.

Slovenska kultura, predvsem slovenska glasba in kulinarika, danes še posebej družijo in identificirajo slovenske rojake in njihove potomce v Clevelandu, pravi raziskovalec ameriškega slovenstva in zgodovinar ter eden izmed najaktivnejših članov slovenske skupnosti v Ohiu,  Joe Valenčič. Med tokratnim obiskom v Sloveniji ga je z mikrofonom ujela Lili Brunec in beseda je najprej stekla prav o slovenski tradicionalni kulinariki.

Še nekaj kratkih novic:

Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije je 24. 8. 2016 objavil javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu za študijsko leto 2016/2017. Rok prijave je do vključno 30. 9. 2016. Podrobnejše informacije o razpisu so dostopne na spletni strani www.sklad-kadri.si.

V Narodni in univerzitetni knjižnici vabijo na spremljevalne dogodke razstave V obljubljeno deželo: Slovenke v ZDA, ki si jo je v devetih tednih ogledalo že skoraj 9.000 obiskovalcev. Odprtje bo v torek, 6. septembra, ob 17.30 s prvim javnim vodstvom po razstavi, ki mu bo ob 18. uri sledilo predavanje Joeja Valenčiča Slovenke v ameriški kulturi.

V 96. letu starosti je umrl Joseph Sutter, potomec slovenskih staršev, ki je bil vodja razvojnega programa letala Boeing 747 in nekdanji podpredsednik družbe Boeing. “Joe je živel izjemno življenje in predstavljal navdih ne le nam pri Boeingu, ampak celotni industriji zračnega prometa. Poosebljal je iznajdljivost in strast za odličnost, s čimer so Boeingova letala postala sinonim za kakovost po vsem svetu,” je v sporočilu ob Sutterjevi smrti zapisal izvršni direktor družbe Boeing Ray Conner.

V Pragi na Češkem 6. septembra začenjajo z dopolnilnim poukom slovenščine. Potekal bo v Domu manjšin na Vocelovi ulici 3, prijave pa še zbirajo na elektronskem naslovu helena@balpo.si. Vabljeni so tako otroci kot tudi odrasli.

Jure K. Čokl, Lili Brunec