Zakaj so ribe zdrave? Zato, ker so pomemben vir beljakovin in omega-3 maščobnih kislin, odgovarjajo strokovnjaki za prehrano. Vsebujejo pa tudi vitamine in minerale. Vitamin A je potreben za dober vid in zdravo rast; vitamin D krepi imunski sistem in daje moč zobem ter kostem. Opozorimo pa še na vitamine iz skupine B in na minerale kot so kalcij, fosfor, magnezij, selen in baker. Po besedah živilske tehnologinje dr. Stanislave Kirinčič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje so omenjene dobre maščobe tudi pomembna sestavina ribjega olja. Njegove zaščitne učinke pa so poznale že naše babice in celo prababice.

Metil živo srebro, dioksini, PCB-ji …

Ribe so vir zdravja, vendar vedno pogosteje slišimo tudi o strupih, ki so lahko v njih. Kateri onesnaževalci ali morda natančneje katere strupene snovi pa so najpogosteje prisotne v rekah, jezerih in v morju ter tako posledično v ribah? Dr. Kirinčič:

Tuna, morski pes, losos, mol, ščuka, oslič … sardelice, inčuni …

Različne vrste rib, ki živijo v različnih okoljih, so različno obremenjene z živim srebrom in drugimi toksičnimi snovmi:

V Sloveniji še nimamo izdelanih podrobnih nacionalnih smernic, ki bi opredelile pogostost uživanja rib. Zadnji podatki pa kažejo, da so pri nas ribje jedi vedno manjkrat na jedilniku. V zadnjem obdobju le še enkrat do trikrat mesečno. Evropska agencija za varno hrano v študiji iz leta 2014 priporoča pogostejše uživanje rib in morske hrane – do 4 krat na teden. Večjo previdnost svetujejo pri prehrani nosečnic in majhnih otrok:

Iztok Konc