Naša majhna dežela je svojo identiteto vrednosti našla tudi v kuhinji. Čeprav se zdi, da v svetu kulinarike prevladujejo moški, se je to pri nas pravzaprav zgodilo z ženskami. Sloviti razsvetljenec in jezikoslovec Valentin Vodnik je takole zapisal v svojih Kuharskih bukvah, tiskanih v Ljubljani leta 1799: “Ne le samo navada, ampak tudi spodobnost je, da ženske kuhajo. Žene so skrbnejše za snalažljivost, iz njihovih čednih rok je vse prijetnejše, one se znajo urejnejše obračati, imajo bolj ojster pokus, bistrejši poduh za razločiti, kaj je boljše, kaj zdravejše.”

To potrjuje tudi Katja Kavčič. S svojim življenjem kuharice, gostinke. Z njo se začne nova doba gastronomije na Slovenskem. Vse svoje življenje je posvetila negovanju  vipavske kulinarike  in jo že pred več kot dobrim desetletjem povzdignila na raven najboljše gostilne v Sloveniji. Tudi njena, Gostilna pri Lojzetu (prvič omenjena leta 1897, ki zdaj že več let domuje na dvorcu Zemono), odkoder izhajajo že tri generacije gostincev iz Dornberka, je usodno povezana z gibanjem Slow food. Avtohtono kulinariko z avtohtonimi sestavinami so pričeli negovati v Dornberku dosti prej, ko je Carlo Petrini leta 1987 v Parizu ustanovil to svetovno gibanje. Tako je bilo decembra 1995 več kot logično, da se je ustanovna večerja slovenskega gibanja Slow Food zgodila pri njih. A naziv prva dama slovenske kulinarike je pri Katji Kavčič mnogo več od strokovnega priznanja. Ona je najprej Človek z veliko začetnico. Ženska, ki ve, da gost v gostilno ne pride zgolj po tisto, kar je na krožniku ali v kozarcu, zato vselej poudarja svojo maksimo, ki jo tudi zares živi: “Jaz sem srečna, ko je gost srečen.” in “Gost postane tvoj človek. 

In čeprav je gostinstvo poklic, ki ga opravlja s srcem in dušo, cela, vsa, vendarle z nekaj trpkosti prizna, da je tako garaški, da tudi veliko vzame. Precej zdravja. Najbolj pa trpi družina. “V gostilniški družini malokrat začutiš objeme” pravi. Je tudi mama še enega velikega mojstra slovenske kulinarike, chefa Tomaža Kavčiča, ki je svojo mentorico že davno presegel, pravi ponosno. Je tudi sommelierka. Ljubiteljska športna revolverašica. Nesojena gimnastičarka, rokometašica in zobarica. Brez obžalovanj. Z vedenjem, da ji je gostinstvo dalo veliko. Vsaj toliko kot ona njemu.

Liana Buršič