Povprečen človek lahko prepozna približno deset tisoč različnih vonjev, raziskave o tem, kako vpliva na človekovo obnašanje, pa so še v povojih. Naše čutilo za voh je močno integrirano z našimi čustvi, spomini, obnašanjem in zdravjem. Uporaba vonja je tudi pomemben del sodobnih marketinških strategij, parfumska industrija že stoletja zapeljuje s svojimi mešanicami, aromaterapija pa, četudi uporaba aromatičnih snovi sega že v daljno preteklost, saj so stare civilizacije dišeče rastline uporabljale za zdravljenje telesnih in duševnih težav že tisočletja, postaja vse bolj uporabljana veja holistične medicine. O človekovem odkrivanju in proučevanju vonjav od prvih civilizacij do današnje dobe, se bo voditeljica Liana Buršič pogovarjala z nočnima gostoma prof. dr. Damjanom Janešem, magistrom farmacije in mednarodno priznano certificirano aromaterapevtko Melani Kovač.

O vplivu parfumske industrije in aromaterapije ter pomenu voha kot ključnega čutila pri življenjskih odločitvah - prof. dr. Damjan Janeš, magister farmacije in Melani Kovač, mednarodno priznana certificirana aromaterapevtka

Povprečen človek lahko prepozna približno deset tisoč različnih vonjev, raziskave o tem kako vpliva na človekovo obnašanje pa so še v povojih. Naše čutilo za voh je močno integrirano z našimi čustvi, spomini, obnašanjem in zdravjem. Vonj vpliva na naše socialne odnose in naše družinske vezi ter podžiga strast do hrane in soljudi. Najbrž je od vseh petih čutil najbolj skrivnosten, saj njegova narava presega lingvistične in empirične opise. Zaradi tega ima svoje mesto tako v znanstvenih študijah kot tudi v praktičnih raziskavah. Uporaba vonja je tudi pomemben del sodobnih marketinških strategij, parfumska industrija že stoletja zapeljuje s svojimi mešanicami, aromaterapija pa, četudi uporaba aromatičnih snovi sega že v daljno preteklost, saj so stare civilizacije dišeče rastline uporabljale za zdravljenje telesnih in duševnih težav že tisočletja, postaja vse bolj uporabljana veja holistične medicine. O človekovem odkrivanju in proučevanju vonjav od prvih civilizacij do današnje dobe, se bo voditeljica Liana Buršič pogovarjala z nočnima gostoma prof. dr. Damjanom Janešem, magistrom farmacije in mednarodno priznano certificirano aromaterapevtko Melani Kovač.

Liana Buršič