Pesnik  CARL  JOHAN  GUSTAF SNOILSKY  je bil zadnji potomec švedske plemiške rodbine Snoilsky. Predniki le-te so bili slovenskega rodu. V njegovih zgodnjih delih prevladujejo ljubezenski motivi in pesmi o svobodi, v zadnjem življenjskem obdobju pa je pisal o dogodkih in osebnostih iz švedske zgodovine. Snoilsky je veliko pozornost posvečal slovenskemu izvoru svoje rodbine. Leta 1882 je med vračanjem iz Italije potoval skozi Slovenijo in tedaj je nastala pesem Laibach, v kateri govori o Sloveniji kot domovini svojih prednikov. Navezal je stike z Antonom Aškercem in ta je slovenske bralce opozoril na Snoilskega kot potomca slovenskih protestantskih izgnancev ter ob njegovi šestdesetletnici objavil pesem njemu na čast. Carl Johan Gustaf Snoilsky se je rodil na današnji dan leta 1841 v Stockholmu.

—–

Operni in koncertni pevec, gledališki igralec in pedagog IVAN  LEVAR je v svoji bogati karieri odigral približno 130 opernih in 160 dramskih vlog, večidel osrednjih. Rodil se je na današnji dan leta 1888 na Rakeku. Študiral je na Akademiji za glasbo in gledališko umetnost na Dunaju ter  nato pel v Moravski Ostravi, Aachnu, Zagrebu in Ljubljani. Na tujih in domačih odrih je pel prve baritonske vloge, posebno uspešne pa so bile vloge iz slovenskega opernega repertoarja.

Kot dramski igralec se je Ivan Levar sprva uveljavil kot interpret klasičnih vlog. V obdobju med vojnama in prva leta po drugi – v tej je bil zaprt v Ljubljani in interniran v nemških taboriščih – je bil najpomembnejši član ljubljanske Drame in igral večino vodilnih vlog. Zaradi bolezni se je namreč moral odreči pevski karieri. Postal je tudi prvi redni profesor na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani in vzgojil prvi povojni rod naših dramskih igralcev. Operni pevec, gledališki igralec in pedagog Ivan Levar je bil izjemna osebnost v razvoju slovenske gledališke umetnosti.

—–

Numizmatik  EGON  BAUMGARTNER  se je rodil na današnji dan leta 1894 v Bludenzu v Avstriji. Kot nekdanji oficir je po prvi svetovni vojni živel v Mariboru. Na podlagi bogatega zbranega gradiva in primerjalnih študij je s podrobnimi stilnimi analizami dopolnjeval tedanja dognanja z numizmatičnega področja. Kot nadarjen risar je sam ilustriral svoje razprave o srednjeveških novcih, predvsem o breških kovancih. Egon Baumgartner je bil najpomembnejši raziskovalec srednjeveške numizmatike na Slovenskem.

—–

Gledališka igralka NADA  GABRIJELČIČ je bila izjemno temperamentna igralka z izrazitim smislom za humor in grotesko. Po koncu šolanja na dramski šoli državnega konservatorija v Ljubljani je bila od leta 1922 do 45 članica igralskega ansambla ljubljanske Drame, od leta 1946 do upokojitve leta 1959 pa slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Rodila se je na današnji dan leta 1903 v Gorici.

—–

Potem ko so 3. septembra leta 1943 v Siracusi na Siciliji predstavniki italijanske vojske podpisali premirje z zavezniško vojsko, je italijanska vlada na današnji dan leta 1943 razglasila brezpogojno kapitulacijo svojih oboroženih sil. S kapitulacijo Italije je bila tako pred 73-imi leti iz boja izločena glavna evropska zaveznica nacistične Nemčije, zato je bil ta dogodek pomembna prelomnica v drugi svetovni vojni.

Pavle Jakopič