Zdravniki opuščajo nekatere pretekle prakse in se preozke kožice na penisu lotevajo bolj nežno in previdno.

Glavico penisa pokriva kožica. Te ni mogoče potegniti čez glavico, kadar je preozka ali če je zraščena, prilepljena na glavico. Kar ni nobena redkost, saj je ob rojstvu pri večini novorojenčkov tako. S časom pa je vedno manj dečkov, pri katerih je kožica zlepljena z glavico. Urolog Robert Kordič s Pediatrične klinike v Ljubljani ocenjuje, da se pri treh letih število že prepolovi.

Preozka kožica lahko dečku, mladostniku in kasneje odraslemu moškemu povzroča kar nekaj težav. Pogostejša so vnetja, težje je vzdrževanje ustrezne higiene, erekcije so lahko boleče. Prav zato z obiskom pediatra ali urologa ne gre odlašati.

Zdravniki so se včasih hitreje odločili za operativni poseg – za kirurško obrezanje preozke kožice penisa. Zdaj pa so pogostejše druge metode.

Po besedah zdravnika Roberta Kordiča se za kirurški poseg zdravniki običajno odločijo ob tako imenovani sekundarni fimozi in tudi kadar so prisotne ponavljajoče se okužbe sečil ter zunanjega spolovila. V uteho je lahko zagotovilo, da brez hujših bolečin in drugih težav običajno poteka tudi celjenje kožice in penisa po operaciji. Ob tem pa sogovornik s Pediatrične klinike v Ljubljani opozarja na nekatere primere, ko se operacija preozke kožice penisa ni iztekla brez zapletov.

Za samo zdravje penisa, pa naj bo ta obrezan ali pokrit s kožico, pa je pomembna tudi ustrezna higiena. Tako v otroštvu, kot v odraslosti.

Iztok Konc