Domačega ljubljenca ima skoraj vsak drugi Slovenec, kažejo statistični podatki. Poleti, ko del časa preživimo na oddihu, se zaradi tega spopademo z vprašanjem, kaj storiti s psom, mačko, hrčkom, kuncem, papigo. Možnosti je kar nekaj – lahko ga vzamemo s seboj, ga pustimo doma v oskrbi sorodnikov, sosedov, znancev ali pa mu privoščimo počitnice v Hotelu za male živali. Kakšnega razkošja so deležni pasji, mačji in glodalski počitnikarji, bo v četrtek dopoldne preverila ekipa Prvega, ki bo obiskala Hotel Nera na Šenturški Gori. Slišali boste, katere živali sprejemajo, kako skrbijo zanje ter ali se živali, ki se prej niso poznale, razumejo med seboj. Zanimalo nas bo tudi, kako razvajene domače živali imamo Slovenci, v kolikšni meri je mogoče v tednu dni (pre)vzgojiti nesocializirano žival ter kdo ima večje težave zaradi ločitve – živali ali njihovi skrbniki.

Domačega ljubljenca ima skoraj vsak drugi Slovenec, kažejo statistični podatki. Poleti, ko del časa preživimo na oddihu, se zaradi tega spopademo z vprašanjem, kaj storiti s psom, mačko, hrčkom, kuncem, papigo. Možnosti je kar nekaj – lahko ga vzamemo s seboj, ga pustimo doma v oskrbi sorodnikov, sosedov, znancev ali pa mu privoščimo počitnice v hotelu za male živali. Kakšnega razkošja so deležni pasji, mačji in glodalski počitnikarji na Šenturški gori?

Kako prepoznati kakovosten hotel?

Vsekakor imamo poleti tukaj tudi nižje temperature kot v dolini, tako da imajo psi idealne pogoje za sproščeno gibanje v naravi,” pove Urška Krivec, inštruktorica psov in lastnica Hotela za male živali Nera, ki se nahaja blizu Cerkelj na Gorenjskem.

Ta trenutek imamo večino psov, sem pa tja tudi kakšna muca pride. Drugače imamo pa ta trenutek tudi grško kornjačo, se pravi želvo. Pripeljejo pa tudi vse vrste drugih živali: dihurje, kunce, morske prašičke.

Z dejavnostjo so začeli leta 2011, ko je bilo konkurence na tem področju manj. Čeprav se Urška konkurence ne boji, svetuje, da se pozanimate pri kom puščate svoje ljubljence: “Treba je zadostiti zakonskim pravilom. Hotel mora biti uradno odprt, se pravi moramo imeti podjetje odprto. Mora biti pregledano s strani veterinarske inšpekcije, na pet let je treba obnavljati določene licence za oskrbnika živali. Največja stvar je pa v tem, da so oskrbniki živali res izkušeni ljudje.

Sprehodi 3-krat na dan

Največ zanimanja in rezervacij je, razumljivo, v poletnem času. Cene hotelov za živali po Sloveniji se gibljejo od 15 evrov na dan naprej, vanje pa je všteta hrana, sprehodi in primerni prostori za počitek. Inštruktor višjega šolanja psov, marker in predsednik Kinološkega društva Kamnik Rajko Pučnik razloži, da pse sprehajajo 3-krat na dan.

Psi rabijo, kot jaz temu rečem, da vsako jutro zjutraj preberejo svež časopis. Da vidijo, kaj se je dogajalo. Da potem, ko opravijo svoje, pridejo nazaj do vodnika, se z njim poigrajo, se pocrkljajo in vidiš psa, da je srečen in da je zadovoljen.

Vedenjske težave hitro opazijo, razloži Rajko: “Z vsakim psom delamo individualno. Na zahtevo nekaterih lastnikov psov lahko začnemo tudi z intenzivno prevzgojo. Vendar večinoma so ti psi pri nas teden, deset dni, to je pa odločno premalo zato, da bi lahko na psu karkoli naredil. Narediš zgolj nek začetek.” Zato ni nenavadno, da se nekateri lastniki psov odločijo, da se bodo s svojim pasjim spremljevalcem vrnili na prevzgojo.

Prostori za male živali:

Gosti hotela: 

Andreja Gradišar, Darja Pograjc