V tokratni oddaji Slovencem po svetu bomo nekaj več prostora namenili   izseljenskemu Srečanju Dobrodošli doma, ki  se je minuli konec tedna nadaljevalo v slovenski prestolnici in združilo številne rojake iz sveta, ki so v središču Ljubljane  predstavili kulturno dejavnost iz  slovenskih skupnosti v tujini.

V okviru  omenjenega srečanja so se na slavnostni seji pri premierju Miru Cerarju v soboto sešli tudi člani Svetov za Slovence po svetu in v zamejstvu. Član sveta za Slovence po svetu iz Združenih držav Amerike je tudi Milan Ribič, ki bo v oddaji nekoliko podrobneje spregovoril o slovenski skupnosti v tej državi, obiskali smo tudi 11. Mladinsko  poletno šolo slovenskega jezika,  ki se prav danes končuje  v Ljubljani, v minulih dveh tednih pa se je je udeležilo  več kot sto slušateljev iz vsega sveta, med njimi tudi številni mladi potomci slovenskih izseljencev.

Pogovarjali pa se bomo tudi z lektorjem slovenskega jezika na univerzi v Clevelandu Luko Zibelnikom, ki je tudi tesno povezan slovensko skupnostjo v Ohiu in prav  tam je tudi  naletel   na rokopisa dveh Prešernovih pesmi , ki jih je te dni prinesel na ogled v Ljubljano.

 

Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač