Domovina marelice je Kitajska, kjer oranžnorumeni sadež gojijo že 5000 let, v Evropo pa se je razširil prek trgovskih poti. Čeprav temu sadežu okoljske razmere v Sloveniji ne ustrezajo najbolj, se v Vipavski dolini ponašajo s sončnimi in sočnimi marelicami. Ekipa Prvega se je v četrtek odpeljala na Planino pri Ajdovščini v nasad marelic. Pri sadjarjih smo preverili, kakšna je letošnja sezona, poskrbeli za nasvete o gojenju marelic na domačem vrtu iz prve roke, lokalna gospodinja pa nam je razkrila, kako marelico v kuhinji spretno uporabiti še za kaj drugega kot marmelado.

Kakšna bo letina?

V prvem delu sta bila z nami največji pridelovalec marelic na Planini in daleč naokrog Peter Marc, ki pridela okoli 7 ton marelic letno za prodajo, ter sadjar Davorin Poljšak, ki je povedal, kdaj je marelica dovolj zrela, da jo oberemo.

Marelica dozori na drevesu tik preden bi sama odpadla. Samo to je pa zelo težko loviti, ker že malo, da pihne burja in imaš zjutraj lahko že vse na tleh. Mora biti lepa rumena, rdeča barva včasih zavaja.

 

Marelica je kar zahtevna, dosti je odmiranja, vremenskih neprilik. Zelo malo je tudi, ker delamo po integriranem načinu, tega za škropiti. Tu so še živali,” o tem, kako težko je v Sloveniji pridelovati marelice pove Marc.

Marelice v kulinariki

Ste vedeli, da lahko marelice spretno uporabite na žaru in jih okusite v kombinaciji z belim mesom ali ribami? Boža Kete iz Društva gospodinj z dramsko skupino Planina pri Ajdovščini nam je razkrila, da je marelica v kuhinj dobrodošla poleti kot pozimi.

Poleg mareličnega soka znamo narediti tudi napitek iz posušenih marelic, sirotke in z malo medu. To je za zimski čas zelo prijeten napitek. Kruh iz marelic in pirine moke. Za predjed se lahko napravi mocarelo z marelicami, prelito z olivnim oljem, baziliko in peteršiljem.

Več receptov najdete v spodnjem posnetku. Vasja Juretič iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica pa je povedal, da so marelice sadna vrsta za optimiste oz. ljudi z dobrimi živci: “Problem je že spomladanskih pozeb, ki so prva kritična točka pri pridelavi marelic. Pomembna je izbira terena, se pravi severna lega. Današnji časi so taki, da se spreminja tudi klima. Letošnja letina je nekoliko kritična, kar se tiče tega.

Darja Pograjc, Nataša Rašl