Podjetnik in mecen JAKOB SCHELL se je rodil na današnji dan leta 1652 v Sterzingu pri Innsbrucku. Na Kranjsko in v Ljubljano je prišel zaradi gospodarsko vedno pomembnejše lege dežele in mesta v trgovini med Trstom in notranjostjo. Njegova vključitev v gospodarsko življenje Kranjske je prinesla precejšnjo poživitev, hkrati pa je z usmeritvijo k Trstu nakazal smer prihodnjega gospodarskega razvoja na tem ozemlju. Bil je brez potomstva, zato je veliko daroval različnim cerkvam in samostanskim skupnostim. Dal je denar za izdelavo marmornega oltarja v ljubljanski frančiškanski cerkvi in kupil dragocene svečnike zanjo. Prispeval je tudi denar za obnovo in prezidavo cerkve v Kamniku in kupil bron za nove zvonove v cerkvi svetega Jakoba.
Za Ljubljano je bilo njegovo najpomembnejše darilo pomoč pri graditvi uršulinske cerkve in samostana ter z njima povezani ustanovitvi prve dekliške šole, ki je bila 170 let edina te vrste. Bogastvo in darežljivost sta Jakobu Schellu leta 1696 prinesla plemiški naslov – von Schellenburg, kranjski deželni stanovi pa so mu podelili deželanstvo. Po njegovi smrti je Schelenburgova vdova iz zapuščine zgradila bolnišnico za vojake v Ljubljani in dom za invalide na Ptuju. Ustanovila je tudi sklade, ki so pomagali študirati revnim otrokom in upravljala premoženje tako, da je vse ostajalo na Kranjskem.
—–
Na današnji dan leta 1667 se je v Ljubljani rodil skladatelj JANEZ BERTOLD HÖFFER. Glasbeno se je najprej izobraževal pri ljubljanskih jezuitih, nato pa v Salzburgu in na Dunaju. Ko je delal v Ljubljani kot pravnik, so se pri njem zbirali ljubitelji glasbe in muzicirali. Prvo znano takšno srečanje je bilo marca leta 1700. Prav ti ljubitelji so pod njegovim vodstvom leto pozneje v Ljubljani ustanovili društvo “Academia philharmonicorum”. Janez Bertold Höffer je bil vešč glasbenik, ki je obvladal več instrumentov, in tudi uspešen skladatelj.

—–
Geograf ANTON ÓBLAK je leta 1940 diplomiral na filozofski fakulteti v Ljubljani in do leta 1961, ko je postal redni profesor na višji pedagoški šoli, poučeval na srednjih šolah. Ukvarjal se je z metodiko in didaktiko zemljepisnega pouka ter načrtoval in uvajal nova učila. Sestavil je žični globus za ponazarjanje kartografskih projekcij, sam ali s sodelavci napisal več skript in učbenikov zemljepisa za osnovne in strokovne šole ter izdelal ali priredil nekaj šolskih atlasov. Anton Oblak se je rodil na današnji dan leta 1914 na Drenovem Griču pri Vrhniki.

—–
Tenorist DIMITRIJ DAMJANOV je diplomiral na Visoki glasbeni šoli v Sofiji, opotem pa nastopal v operah v Varni in Sofiji. Leta 1972 je postal član ansambla ljubljanske Opere, ob tem pa je še naprej prepeval v rodni Bolgariji. Nastopal je tudi na drugih evropskih opernih odrih. Jeseni leta 1991 so ga v Londonu pred nastopom v Albert Hallu predstavili kot “prvega tenorista Slovenskega narodnega gledališča v Ljubljani”. Kot junaški tenor je nastopal v velikih vlogah, največ priznanj pa je dobil za vloge Cavaradossija, Otella in Radamesa. Dimitrij Damjanov, ki je do svoje smrti nastopal v ljubljanski Operi, se je rodil na današnji dan leta 1940 v kraju Tlačene v Bolgariji.

Pavle Jakopič