Ozrite se okrog sebe, narediti obrat po prostoru in z očmi poiščite predmet, ki je od vas najdlje. Morda se nam zdi nekaj samoumevnega, a naša sposobnost, da zaznavamo globino oziroma vidimo svet v 3D dimenziji je kompleksna. Kako sličice iz obeh očes pripotujejo do naših možganskih omrežjih, kdaj se združijo v 3D sliko, kaj se zgodi, če se ne in kako so nas znali pretentati že renesančni slikarji? Vse to v tokratni oddaji Možgani na dlani v četrtek ob 7.35 na Prvem. Pojasnjuje: Prof. dr. Marko Hawlina. Sprašuje: Mojca Delač.

Ozrite se okrog sebe, narediti obrat po prostoru in z očmi poiščite predmet, ki je od vas najdlje. Morda se nam zdi nekaj samoumevnega, a naša sposobnost, da zaznavamo globino oziroma vidimo svet v 3D dimenziji je kompleksna. Kako sličice iz obeh očes pripotujejo do naših možganskih omrežjih, kdaj se združijo v 3D sliko, kaj se zgodi, če se ne in kako so nas znali pretentati že renesančni slikarji?

Odgovore na vsa ta vprašanja nam je tokrat pomagal poiskati prof. dr. Marko Hawlina z ljubljanske Očesne Klinike,  predstojnik Katedre za oftalmologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.

” Slika iz enega in drugega očesa v možgane pride nekoliko drugačna. Iz enega očesa z nekoliko bolj desne, z drugega z bolj leve in to v možganih ustvari občutek tridimenzionalnosti, pogoj za to  pa je, da z obema očesoma vidimo dovolj dobro”.

“če pridejo iz obeh oči se te sličice združijo v možganih, kjer imamo organizacijo vidnega centra, ki temelji na stolpičih možganskih celic, ki zaznavajo svetlobo in predmete na zelo organiziran način. Sestavljanje slik je višja možganska funkcija in ta je temelj za združevanje slike ali – fuzije”.

Lahko pa vidimo dobro, pa oči ne sodelujejo natančno eno z drugim, takrat se lahko zgodi, da možgani ne znajo zložiti te sličice v eno. Kaj se takrat zgodi, lahko slišite v oddaji.

Tudi sami lahko naredite test. Iztegnite palec in ga izmenično poglejte z levim in desnim očesom. Opazite, kaj se zgodi. Potem palec počasi približajte nosu in pri tem usmerite obe očesi vanj. Kaj se zgodi?

Tridimenzionalnost in tehnologija

Kaj o tem pravi prof. Hawlina lahko slišite na spodnji povezavi!

 

 

 

Mojca Delač