Krioablacija je del paliativnega zdravljenja razširjene rakave bolezni.

Z novo tehniko lahko zdravniki uničijo rakave zasevke v kosteh. Postopek se imenuje krioablacija; metastaze zdravniki enostavno zamrznejo. Pri tem sta jim v pomoč žlahtna plina helij in že omenjeni argon. Slednji se namreč v posebni sondi v le nekaj sekundah ohladi na minus 100 °C. V kosti najpogosteje zasevajo rak pljuč, dojke, ledvice, ščitnice in prostate. Doc. dr. Vladka Salapura s Kliničnega oddelka za radiologijo UKC Ljubljana pojasnjuje, da razvoj zasevkov povzroči hude bolečine, slabšo gibljivost in patološke zlome kosti.

Krioablacija omogoča učinkovito uničenje zasevkov na kosteh, omili bolečino in prepreči lomljenje prizadetih kosti. Zdravniki postopek spremljajo in nadzirajo z računalniško tomografijo, kar zagotavlja natančnost in varnost posega.

Krioablacija je minimalno invazivna tehnika zdravljenja, pri kateri se izmenjujejo ciklusi zamrzovanja in odtajanja prizadetega tkiva. Zamrzovanje metastaz izvajajo s pomočjo specialnih kriosond in igel. S tehniko lahko zdravniki uničijo tako maligne kot tudi benigne tumorske tvorbe. V zadnjih letih pa se jo s pridom uporablja za lajšanje bolečin zaradi rakavih zasevkov v kosteh. Dr. Vladka Salapura izpostavlja, da so rezultati zelo vzpodbudni.

 

Iztok Konc