Prihodnost zdravljenja rakavih, avtoimunih, vnetnih in nevrodegenerativnih obolenj

Ko so prišla na trg, so vlila upanje številnim bolnikom in njihovim bližnjim. Gre za biološka zdravila, ki izboljšajo zdravljenje težkih bolezni. Danes z njimi uspešno lajšamo in zdravimo nekatera rakava obolenja ter avtoimunske in vnetne bolezni. Zdaj pa je čas, da obrnemo nov list. Strokovnjaki pravijo, da je nastopilo obdobje tako imenovanih podobnih bioloških zdravil. Napovedujejo, da bo zdravljenje z njimi učinkovito in še bolj dostopno.

V Evropi so prvo podobno biološko zdravilo odobrili pred desetimi leti; danes jih je dovoljenih že približno dvajset. Za vsa je bilo treba predložiti dokazila o njihovi varnosti in učinkovitosti.

Ko je pred letom dni naše prvo podobno biološko zdravilo dobilo dovoljenje tudi v Združenih državah Amerike, izpostavlja mag. Ingrid Schwarzenberger iz Sandoza, smo zares osvojili ves svet. “Zdaj lahko rečemo, da smo vstopili v obdobje podobnih bioloških zdravil.”

Z biološkimi zdravili lajšamo in zdravimo revmatoidni artritis, luskavico, crohnovo bolezen, ulcerozni kolitis. Ko izvirnemu, strokovnjaki rečejo tudi referenčnemu biološkemu zdravilu, poteče patentna zaščita, se odprejo vrata za razvoj podobnega biološkega zdravila. Biološka in podobna biološka zdravila pa so tudi področje, s katerim se na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani ukvarja prof. dr. Janko Kos. Pravi, da so biološka zdravila kompleksne in občutljive molekule, največkrat beljakovine.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bo do leta 2018 prodaja bioloških zdravil dosegla približno 190 milijard ameriških dolarjev na leto. Podobna biološka zdravila so enako kakovostna, varna in učinkovita. Več kot polovico svetovnega trga pa obvladuje farmacevtski velikan Novartis, v sklopu katerega delujeta tako Sandoz kot tudi Lek. Po besedah dr. Uroša Urleba iz Sandoza so v biofarmacevtskem centru v Mengšu zadolženi za zgodnje faze tehničnega razvoja podobnih bioloških zdravil.

Biološka zdravila sestavljajo snovi za strjevanje krvi, hormoni, encimi, vnetne celice, protitelesa. Danes z njimi uspešno lajšamo in zdravimo nekatera rakava obolenja ter avtoimunske in kronične vnetne bolezni, kot so revmatoidni artritis, luskavica, crohnova bolezen, ulcerozni kolitis.

Mag. Ingrid Schwarzenberger pravi, da biološka zdravila rešujejo življenja, a so tudi zelo, zelo draga. Zdravljenje z njimi si lahko privošči le manjši del bolnikov. “Gre torej tudi za vprašanje dostopnosti bioloških zdravil. Z razvojem različic želimo na trgu povečati njihovo dostopnost. Vemo, da so podobna biološka zdravila enake kakovosti, vendar si jih bolniki lažje privoščijo in so jim zato dostopnejša.”

Ingrid Schwarzenberger in Uroš Urleb sta sodelovala na letošnjem Lekovem študentskem Regijskem Biocampu.

Iztok Konc