Ali poznate znake in simptome?

Povišana telesna temperatura in bolečina okrog popka, ki se preseli na desno stran trebuha, sta velikokrat znamenji za vnetje slepiča. Gre za eno najpogostejših kirurških obolenj, opozarjajo v Splošni bolnišnici Celje, saj tam skoraj ni dneva, da ne bi operirali otroka ali odraslega z vnetim slepičem. “Vsak kirurg, ki dežura na abdominalnem oddelku, mora znati odstraniti vnet slepič,” pravi kirurg Matej Podgoršek iz Oddelka za splošno in abdominalno kirurgijo v Celju.

Bolečina okrog popka, ki se preseli na desno stran trebuha, povišana telesna temperatura, izguba apetita in bruhanje, driska ali zaprtje so znaki in simptomi, ob katerih moramo pomisliti tudi na vnetje slepiča.

Vnetje slepiča se lahko pojavi pri katerikoli starosti. V celjski bolnišnici vsako leto operirajo od 150 do 200 odraslih pacientov in okoli 100 otrok z vnetjem tega kratkega dela našega črevesja. Kaj pa povzroči vnetje slepiča? Ljudje verjamejo, da ga lahko sproži peška ali delček hrane, ki zaide v slepič. Po drugi strani pa vemo, da vnetnega procesa ni brez bakterij virusov, bacilov.

Slepič poči in se razlije

Vnetni proces se lahko razvije zelo hitro, pri veliki večini bolnikov že v roku 24-ih ur. Vnet slepič lahko poči in se razlije po trebušni votlini. Zato moramo hitro poiskati zdravniško pomoč. Najpogostejše je kirurško zdravljenje vnetega slepiča. Klasično operacijo je zamenjal manj invaziven laparoskopski poseg.

Vnetje slepiča je eno najpogostejših kirurških obolenj. Podatki kažejo, da je prizadetih približno 8 odstotkov ljudi. Bolnik je med posegom v splošni anesteziji, tako kot pri vsaki drugi operaciji, pa lahko tudi pri odstranitvi vnetega slepiča nastopijo zapleti.

Iztok Konc