Politična odločitev italijanske vlade, da plinski terminal v Žavljah pri Trstu ni več strateškega pomena za državo, je razveselila tako italijanske kot tudi slovenske nasprotnike načrta španske družbe Gas natural v Tržaškem zalivu. Dodatna skrb in pozornost pa ne bosta odveč, opozarjajo v Trstu, ker pripravljena tehnična dokumentacija gradnjo uplinjevalnika vendarle dovoljuje. Iz Trsta poroča Mirjam Muženič.

Izjava ministra za gospodarski razvoj Carla Celende je v javnost prišla le malo pred novico, da je to isto ministrstvo izdalo okoljsko soglasje za plinovod od Žavelj do plinskega omrežja na drugi strani Tržaškega zaliva. Enako ministrsko dovoljenje je sam uplinjevalnik dobil že leta 2009. Skupaj torej to pomeni zeleno luč za začetek gradnje. Kaj zdaj? Član občinske uprave v Trstu, zadolžen za okolje, Umberto Laureni:

 

 

V tržaškem pristanišču, kjer so od vsega začetka Rim opozarjali, da bi ladje z utekočinjenim plinom zelo oteževale promet in ogrožale varnost vseh, so bolj prepričani v svojo zmago. Izredni komisar pristaniške uprave Zeno D`Agostino:

 

Z umikom Žavelj iz vladnega programa strateških infrastruktur, sta izdani okoljski dovoljenji nesmiselni. Nimata več nobenega pomena.

 

Nobenega dvoma pa ni, da je rimskemu NE Žavljam propomogel tudi slovenski ne. Umberto Laureni:

 

 

Ob vsem pa ne gre pozabiti, da sta Italija in Trst sredi volilne kampanije pred drugim krogom občinskih volitev, ki dosedanjemu tržaškemu županu Robertu Cosoliniju, stranke premiera Renzija, slabo kažejo.

Mirjam Muženič