Od pravic manjšin na Hrvaškem, posledic reforme krajevnih uprav v FJK, sprememb v Zvezi Bank iz Celovca do 25-letnice ljudskih pevk iz Števanovcev

Pravice narodnih skupnosti se na Hrvaškem vse pogosteje kršijo, ugotavljajo pristojni pri Svetu Evrope, ki opažajo krepitev nacionalizma in političnega radikalizma. Kaj se v državi, kjer vse več ljudi protestira zaradi ravnanja oblasti, dogaja z manjšinami, tudi slovensko, nas zanima v tokratni oddaji.

V Furlaniji-Julijski krajini preverjamo, kakšne so posledice reforme krajevnih uprav, ki nalaga ustanovitev medobčinskih zvez.

S koroškim Slovencem Felixom Wieserjem, pobudnikom za ustanovitev slovenske gospodarske koordinacije, se med drugim pogovarjamo o preoblikovanju Zveze Bank iz Celovca, ki na avstriskem Koroškem dviguje precej prahu.

Pod okriljem Zveze Slovencev na Madžarskem deluje skupina ljudskih pevk iz Števanovcev, ki je v svoje vrste privabila tudi pevke iz drugih porabskih vasi. Vaje imajo v Slovenskem kulturnem domu v Monoštru, za ubranost njihovega petja pa skrbi zborovodkinja Marija Rituper iz Murske Sobote. Ob 25-letnici delovanja so v domači vasi pripravile prireditev, na kateri so se poleg jubilantk predstavile še nekatere druge skupine iz Slovenije in Porabja, ki negujejo slovensko ljudsko pesem.

 

 

Mateja Železnikar