V Pišecah, mali vasici v bližini Brežic poteka letos že 25 likovna kolonija Slovencev, ki živijo po svetu in v zamejstvu, ki jo prireja Združenje slovenska izseljenska matica. Umetniki, ki prihajajo iz zelo različnih držav, so nastanjeni v vili Silva Marija in letos ustvarjajo likovna dela na temo Dve domovini. O tem, kako se je rodila ideja o Likovni koloniji Slovencev, ki živijo po svetu, pripoveduje Monika Ivančič Faifar, kuratorka in likovna kritičarka, ki je strokovni vodja kolonije.

Profesorica doktorica Verica Trstenjak živi na Dunaju. Je doktorica pravnih znanosti, zaposlena kot profesorica za evropsko pravo na Dunaju, sicer pa je tudi zunanja znanstvena članica inštituta Max Planck v Luxemburgu. Njena zgodba je vsekakor zgodba o uspehu in pogledu na domovino, ki s kritičnega stališča pokaže na tisto, o čemur bi morali premišljevati bolj pri nas kot v tujini.

Bliža se konec šolskega leta, in tudi oddelki slovenskega dopolnilnega pouka v tujini ponekod počasi končujejo delo. V Švici  tako ob zaključku šolskega leta pripravljajo tradicionalno prireditev Slovenski otroci vabijo – letošnja bo jutri v Uitikonu. Zbrali se bodo učenci slovenskega dopolnilnega pouka iz Švice, Liechstensteina in Predarlskega. Prireditev organizira Združenje staršev Martin Krpan iz Švice, pričakujejo pa številne obiskovalce, tudi goste iz Slovenije. Med drugimi bodo navzoči predstavniki z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu in tudi s slovenskega veleposlaništva v Švici. Sicer pa je nekaj več o letošnji prireditvi  v pogovoru z Lili Brunec povedala  predsednica Združenja Martin Krpan, Petra Zajc.

Zdravnik – urolog dr. Jose Juan Rožanec deluje v Buenos Airesu,  rojen je v Argentini  slovenskim staršem. S Slovenijo je tesno povezan in pogosto obišče domovino svojih prednikov. V Sloveniji se udeležuje strokovnih srečanj ali pa pripotuje zasebno. Lili Brunec  je dr. Joseja Juana Rožanca povabila pred mikrofon med nedavno zdravniško konferenco v Ljubljani in v začetku pogovora se je ozrl k svojim slovenskim koreninam.

Še nekaj kratkih novic:

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je v okviru svojega obiska Kanade in ZDA v minulem tednu v ponedeljek, 6. junija v Vancouvru slovesno odprl prostore Konzulata RS na čelu s častno konzulko dr. Margaret Rudolf. Ob tem je nedvomno velikega pomena imenovanje nove častne konzulke, ki bo predstavljala povezavo med Vancouvrom, slovenskim veleposlaništvom v Ottawi in samo Slovenijo. Naslednjega dne, 7. junija, je odpotoval v ZDA ter pričel z vrsto obiskov slovenskih ustanov v okolici Chicaga. Včeraj, v četrtek 9. junija se je minister v okviru svojega gostovanja med rojaki v ZDA srečal s častno konzulko RS mag. Petro Mitchell, v Mariboru rojeno podjetnico, ki se je zavoljo svojih poslovnih uspehov prebila v najvišje poslovne in politične kroge v Pittsburghu, pred dobrima dvema letoma pa je bila imenovana za častno konzulko RS.

V argentinski prestolnici Buenos Aires poteka Mesec Slovenije, ki bo ob 25. obletnici neodvisnosti Slovenije in 200. obletnici Argentine z vrsto dogodkov zaznamoval zgodovinsko in kulturno vez med državama. Dogodek soorganizirata slovensko veleposlaništvo v Argentini in mestna vlada Buenos Airesa ob podpori številnih kulturnih institucij obeh držav. V središču mesta bodo odprli razstavo fotografij ‘Čutim Slovenijo, čutim 25’, predstavili glasbo slovenskih klasičnih skladateljev, pripravili Dneve slovenskega filma ter predstavitev slovenskega turizma in kulinarike.

Združenje dramskih umetnikov Srbije je nagrado Bojan Stupica za leto 2015 prisodilo slovenskemu režiserju Tomiju Janežiču za režijo Opere za tri groše Bertolda Brechta in Kurta Weilla. Najpomembnejšo nagrado za gledališko režijo so mu izročili prejšnji teden v prostorih združenja.

V soboto, 4.junija je bil velik dan za Slovence v Egiptu. Slovensko društvo Snežinka je končno dobilo registracijo društva in to proslavilo z srečanjem svojih članov. Ob prisotnosti celotnega veleposlaništva Republike Slovenije so se člani zahvalili predsednici Salwi Hegazi za njeno požrtvovalno delo. Društvo izvaja pouk slovenskega jezika, mladi člani pa so pričeli izdajati novice.

Jure K. Čokl