Zdravnik, filozof in astronom JAKOB STRAUSS je leta 1558 magistriral na dunajski filozofski fakulteti in bil nekaj let redni profesor naravoslovja. Pozneje se je usmeril v medicino, v Padovi doktoriral in nato služboval kot štajerski deželni fizik. Ukvarjal se je tudi z astronomijo in več let izdajal koledarje in almanahe. Ti so vsebovali predvsem prerokovanja iz medsebojne lege nebesnih teles, dolgoročne vremenske napovedi in svarila pred raznimi nesrečami, boleznimi, potresi, vojnami in podobnim. Leta 1577 je pri ljubljanskem tiskarju in knjigotržcu Janezu Mandelcu izdal knjižico, v kateri je skiciral in na tedanji astrološki način opisal velik, zelo svetel komet, ki se je pojavil tisto leto. Jakob Strauss se je rodil okoli leta 1533 v Ljubljani, umrl pa je na današnji dan leta 1590 v Celju.
—–
Organist, skladatelj in glasbeni pedagog PAVEL RANČIGAJ se je rodil na današnji dan leta 1899 se je v Kapli pri Žalcu. Poučeval je v različnih glasbenih šolah po Sloveniji in vzgojil več znanih organistov, tudi Huberta Berganta. Objavil je 43 zvezkov ljudskih pesmi za harmoniko oziroma klavir in petje ter 15 zvezkov starih božičnih pesmi za enako zasedbo. Pavel Rančigaj je tudi priredil več skladb klasičnih mojstrov za violino in orgle ter to instrumentalno zasedbo uvedel v slovensko glasbeno ustvarjanje.
—–
ADOLF DROLC je diplomiral na medicinski fakulteti v Beogradu in leta 1962 končal specializacijo iz socialne medicine in organizacije zdravstvene službe na univerzi v Minessoti v Združenih državah Amerike. Kot direktor zdravstvenega doma Maribor je združil vse zunajbolnišnično zdravstveno varstvo na širšem mariborskem območju, v vseh dejavnostih uvedel dispanzersko delo, z ustanavljanjem zdravstvenih postaj pa zagotovil dostop do primarne zdravstvene službe vsem prebivalcem. Njegove metode dela so postale modeli za vso Slovenijo. Adolf Drolc se je rodil na današnji dan leta 1914 v Zagorju ob Savi.
—–
Rodbina ameriškega glasbenika FRANKIEJA YANKOVICA izvira iz okolice Trsta, on pa se je rodil na današnji dan leta 1915 v Davisu v Zahodni Virginiji v Združenih državah Amerike. Odraščal je v slovenski skupnosti v Clevelandu, kjer se je v 30-ih letih prejšnjega stoletja uveljavil s slovensko glasbo in posnel več gramofonskih plošč.
Pri svojem ustvarjanju se je redko oddaljil od slovenskega sloga polke, ki so ga imenovali tudi “clevelandski slog”. Zanj je značilen predvsem hiter ritem igranja, v ansamblu pa so ob klavirski in diatonični harmoniki še banjo, saksofon in klarinet ter basovska kitara in boben, ki skrbita za ritem.
Slovenski slog polke so sprva igrali le v etno klubih in na srečanjih ameriških Slovencev, Yankovic pa ga je uspešno predstavil tudi širšemu ameriškemu občinstvu. Na vrhuncu svoje kariere v 50-ih in 60-ih letih prejšnjega stoletja je “kralj polke”, kot so ga imenovali, Frank Yankovic, s svojim ansamblom nastopal na več kot 300 koncertih na leto in prodal več kot trideset milijonov gramofonskih plošč.

Pavle Jakopič