Med nosečnostjo žensko telo preide mnogo sprememb. Nevroznanstveniki pa so dokazali, da se očitne spremembe dogajajo tudi v možganih bodočih mam. Mnoge ženske so tako med nosečnostjo bolj pozabljive in večkrat raztresene. Ste vedeli, da se volumen možganov v tretjem trimesečju celo vidno zmanjša? Kaj to pomeni in ali so t.i. nosečniški možgani le mit, bo govora v tokratni rubriki Možgani na dlani, ki jo je pripravila Lea Ogrin.

Med nosečnostjo žensko telo preide mnogo sprememb. Nevroznanstveniki so dokazali, da se očitne spremembe dogajajo tudi v možganih bodočih mam. Mnoge ženske so tako med nosečnostjo bolj pozabljive in večkrat raztresene. Ste vedeli, da se volumen možganov v tretjem trimesečju celo vidno zmanjša? Kaj to pomeni in ali so t.i. nosečniški možgani le mit, bo govora v tokratni rubriki Možgani na dlani, ki jo je pripravila Lea Ogrin.

Britanski raziskovalci z oddelka za psihologijo Royal Hallowaya na Univerzi v Londonu, so v študiji objavljeni leta 2014, opazovali možgane nosečnic in novih mamic. Rezultati so pokazali, da se možgani nosečnic drugače odzivajo na obrazno mimiko, kar mami omogoča, da se nevrološko pripravi na vzpostavitev vezi z otrokom ob rojstvu. Pojavi se večja aktivnost v desni možganski polovici, pojasnjuje Dr. Milica Gregorič Kramberger, z Nevrološke klinike UKC Ljubljana, bodoče mamice so v obdobju nosečnosti veliko bolj čustvene, veliko bolj empatične, za čustva pa je bolj odgovorna desna polovica. Čeprav se volumen možganov med nosečnostjo skrči pa se v približno šestih mesecih povrne v normalno stanje. Raziskave na glodavcih pa so celo pokazale, da so se samičke, ki so skotile mladiče, na testih spomina in večopravilnosti odrezale boje od tistih, ki niso nikoli imele mladičev.

Z nosečnostjo je povezanih več mitov, tudi ta da so nosečnice, ki nosijo punčke, bolj pozabljive od tistih, nosečih s fantki. Dr. Milica Gregorič Kramberger, z Nevrološke klinike UKC Ljubljana je za oddajo Možgani na dlani povedala, da gre tukaj najbrž za mit. Saj, vsaj za enkrat, še ni bilo narejenih obširnejših raziskav, ki bi potrjevale to trditev.

Pozabljivost ali težave s spominom so torej stranski učinek nosečnosti, bodočim mamicam v pomoč priporočamo dobri stari preverjeni sistem – pametni pišejo.

Lea Ogrin