Ali bo ministrica za delo Anja Kopač Mrak ob jutrišnji obravnavi interpelacije dobila koalicijsko podporo? To vprašanje tudi po dopoldanskem vrhu treh vladnih strank še nima odgovora, celo več – zdi se, da spet omahujejo tudi v SMC. In tako je edini izplen srečanja pri premieru Miru Cerarju novo sestankovanje, ki naj bi se začelo čez približno uro, kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, pa rezultate pogovora pričakujejo do petnajste ure.

Včerajšnji odločni ne, ki ga je Kopač Mrakovi izrekel DeSUS, je presenetil tudi premiera Mira Cerarja. Zato je sklical vrh koalicije, še pred tem pa partnerici SD in DeSUS opozoril, da ni čas za neplodne spore.

 

In je koalicija dve uri soočala argumente in očitke. Izkupiček pa: novi sestanki na ravni koalicijskih poslancev in ministrica Kopač Mrakova bo spet pojasnjevala. Predvsem DeSUS-u, sodeč po besedah Simona Kustec Lipicer, pa tudi SMC-ju:

 

DeSUS za zdaj ostaja neomajen, a hkrati Tomaž Gantar pravi:

Nikomur ni cilj, da bi onemogočal delo vlade. Tudi nam ne.

 

Bi si lahko DeSUS premislil? Gantar ne odgovori, podobno kot tudi ne Dejan Židan na vprašanje, ali je možen razpad koalicije. Je pa zato pomenljiv v odgovoru, ali bi z DeSUS-om po vsem videnem še lahko sodelovali.

 

In še ministrica Kopač Mrakova o zahtevah DeSUS-a:

 

O tem, ali DeSUS kupčka in s čim, pa pravi – vprašajte njih.

 

V državnem zboru danes tudi o reševanju in prisilnem prenehanju bank

Vse parlamentarne stranke razen Združene levice bodo danes, kot kaže, soglasno podprle predlog zakona o reševanju in prisilnem prenehanju bank. Ta zagotavlja, da davkoplačevalci ne bomo več reševali bank v težavah, ampak bodo to odgovornost prevzeli lastniki, imetniki kapitalskih instrumentov in upniki. Bolj kot novi pogoji bančnih sanacij je bilo v središču današnje razprave vnovič – tako kot že pri sprejemanju zakona o bančništvu – licenciranje nadzornikov v bankah. V državnem zboru je Urška Jereb Brankovič, ki se bo v oddajo Dogodki in odmevi od tam javila v živo. Javljanju takrat lahko prisluhnete s klikom na spodnjo povezavo.

 

Nika Benedik