Člani ustavne komisije bodo po skoraj letu dni nadaljevali razpravo o vpisu pravice do pitne vode v ustavo. Kot kaže je dovolj politične volje za takšno spremembo ustave, ki jo podpira tudi stroka. V državnem zboru je tudi več kot 51 tisoč podpisi, ki jih je zbrala Civilna iniciativa Za Slovenijo in svobodo. Podpisniki zahtevajo zapis pravice do pitne vode v ustavo. To naj bi se po optimističnem scenariju zgodilo že do parlamentarnih počitnic, je v Drugi jutranji kroniki poročala Jolanda Lebar.

 

 

Prvi predlog za vpis pravice do čiste pitne vode v ustavo je bil v parlamentarni postopek vložen že pred več kot dvema letoma. Svoje je o njem že povedala strokovna skupina in pripravila predlog besedila novega 70- a člena ustave: v njem bi pisalo da ima vsakdo pravico do pitne vode, vodni viri bi prednostno služili oskrbi prebivalstva s pitno vodo in niso tržno blago. Oskrbo z vodo bi zagotavljala država preko neprofitne javne službe.

Trenutno stanje v Sloveniji je naslednje: domača podjetja imajo 10 vodnih vrtin – tujci – po nakupih Radenske, Costelle, Droge Kolinske, Pivovarne Laško – 28 vrtin. Več kot 70 odstotkov vseh industrijskih vrtin je v rokah multinacionalk. Od 11 novih koncesij – kolikor jih je lani dodelila država – je samo eno dobilo slovenske podjetje: Dana iz Mirne. Podjetja v tuji lasti letno ustekleničijo kar štirikrat več vode kot slovenska.

Sam zapis v ustavo tega ne bo spremenil sam po sebi. Ampak bo treba popraviti zakonodajo, ki ureja podeljevanje koncesij.

 

O vpisu pravice do vode v ustavo smo obširneje govorili tudi v Studiu ob 17-ih, ki ga je pripravila Nina Slaček.

 

Aleš Ogrin