Dopoldanski del razprave v državnem zboru je bil namenjen predvsem zakonodaji, ki ureja trg dela in pokojninski sistem. Poslanci so začeli z zakonom, ki združuje dva sklada – štipendijskega in jamstvenega. Vlada, ki je zakon predlagala pravi, da bo s tem delovanje skladov racionalizirano, na uporabnike sklada pa združitev ne bo vplivala. Opozicija pa meni, da je zakon namenjen drugim ciljem – predvsem političnemu kadrovanju.

In kakšne so bistvene spremembe, ki so jih predlagali? Združena levica si je s spremembo zakonodaje želela spremeniti pristojnosti delovne inšpekcije. Inšpektorji bi imeli večja pooblastila – delodajalci, kjer bi odkrili prekarne zaposlitve bi morali te delavce, na podlagi inšpekcijske odločbe zaposliti.
Odziv vlade pa: predlogu zakona nasprotujemo saj ni pravno formalno usklajen z ostalo zakonodajo; poleg tega pripravljamo sistemske rešitve na tem področju, ki bodo usklajene z vsemi socialnimi partnerji. Podobno meni tudi koalicija.

Državni zbor je danes opravil tudi prvo branje predloga novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katero želi poslanska skupina NSi omogočiti dvojni status upokojencev. Zdaj pri nas ni mogoče imeti dvojnega statusa – se pravi da smo lahko ali upokojenci ali pa imamo odprt s.p. Zakonodaja, ki ureja dvojni status je v tem trenutku na ustavnem sodišču zato je ne bi bilo smiselno spreminjati pa odgovarja vlada. Državni sekretar Peter Pogačar
Trenutno poslanci še vedno razpravljajo o tem predlogu v nadaljevanju seje pa bodo začeli razpravo o ukinitvi vrednotnic, ki jo je predlagala SDS.

Urška Valjavec