Konkretne težave in konkretni predlogi 

Pod naslovom “Sodelovanje med Republiko Slovenijo in Slovenci zunaj njenih meja v obdobju med letoma 2016 in 2020” je 25. maja 2016 v Ljubljani potekal prvi delovni posvet Sveta vlade za Slovence v zamejstvu. To je bila priložnost, da so se predstavniki krovnih slovenskih organizacij srečali s predstavniki različnih ministrstev in predstavili razmere v državah, kjer živijo. Pripravili pa so tudi zelo konkretne predloge za prihodnje sodelovanje.

Seja je bila pomembna in za predstavnike rojakov iz sosednjih držav težko pričakovana, saj se v mandatu te vlade še niso srečali. Razprava pa je bila zaradi spremenjenih in vse bolj negotovih razmer v Evropi, ki vplivajo tudi na bilateralne odnose, nujna, je po sestanku dejal Rudi Pavšič, predsednik SKGZ – krovne organizacije Slovencev v Italiji. Vprašanja manjšine so namreč tako v Sloveniji kot v sosednjih državah odrinjena na rob:

“Ni dovolj, da se v Italiji zadovoljimo s tem, da imamo zaščitni zakon. Treba ga je aplicirati, predvsem pa je treba v glavah tistih, ki odločajo, vključiti program, da obstaja zamejstvo.”

Ob reformah in spremembah ustave v Italiji ni dovolj, da Slovenija skrbi le za finančno pomoč, spoznati mora, da so tu dodatne naloge in dodatni interesi, opozarja Pavšič.

Tudi Drago Štoka, ki je na posvetu predstavljal SSO – drugo krovno organizacijo Slovencev v Italiji, je bil s sestankom zadovoljen, saj so pripravili zelo konkretne predloge za sodelovanje. Zaradi reform, ki so, je prepričan, lahko usodne za slovensko narodno skupnost v Furlaniji-Julijski krajini, pa tudi on pričakuje ne le večjo vlogo slovenskega zunanjega ministrstva, temveč vseh najvišjih predstavnikov države:

“Slovenija z vsem svojim državnim vrhov lahko skuša postaviti zadeve na pravo pot… Drugače nas bo leta 2020, 2030 vse skupaj zelo, zelo bolela glava.”

Pa ni že prepozno za to?

“Smo še v času. Oktobra bo v Italiji referendum in tu lahko Slovenija igra veliko vlogo…”

Da so razmere za slovensko narodno skupnost v sosednjih državah vse bolj negotove se dobro zavedajo tudi koroški Slovenci, ki opozarjajo, da se čas za reševanje odprtih vprašanj izteka. Avstrijske predsedniške volitve in naraščanje podpore svobodnjakom, ki si obetajo zmago na prihodnjih parlamentarnih volitvah, niso dober signal, opozarjajo.

Pozdravljajo pripravljenost Slovenije, da skupaj s slovensko manjšino določi prioritete za prihodnje sodelovanje. Vtisi so bili po srečanju dobri, je dejal predstavnik Zveze slovenskih organizacij, sodnik, Avgust Brumnik:

“Obstaja upanje, da bo kot rezultat tega posveta pripravljen konkreten operativni načrt sodelovanja za postopno reševanje težav.”

Strinja se, da bi bila aktivnejša vloga slovenskih oblasti v pogovoru z avstrijskimi predstavniki velik korak naprej. Podpredsednik in vodja poslov Narodnega sveta koroških Slovencev Nanti Olip pa je prepričan, da je za to zadnji čas.

Tudi v Avstriji namreč pripravljajo pomembne reforme (šolstvo, predšolska vzgoja,…), zato si želi dejavnejšo slovensko diplomacijo, ki bi v pogovore vključila predstavnike slovenske manjšine in se posvetovala tudi s strokovnimi službami drugih resorjev:

“…Če pride do teh srečanj, je prva poklicana, da da svoje predloge, prav narodna skupnost…. Nato naj jih ocenijo strokovne službe, na pogovorih pa naj sodelujejo strokovno res dobro opremljeni ministri.”

Predsednik Enotne liste Gabriel Hribar, ki je na posvetu med drugim opozoril na pomen kakovostne jezikovne izobrazbe, je bil po sestanku optimističen:

“Če s pogovori prenesemo določen duh tudi v druge glave in vsi začnemo delovati v isto smer, lahko to pripelje le do izboljšanja in uspeha.”

Konkretne predloge, ki so jih za delovni posvet pripravili rojaki iz sosednjih držav, bodo zdaj preučili in jih posredovali vsem vpletenim in vnovič srečali na drugem delovnem posvetuj 1. julija. Dan pozneje bo potekala še slavnostna seja Sveta za Slovence v zamejstvu, ki jo bo vodil predsednik vlade Miro Cerar, in takrat verjetno lahko pričakujemo konkretnejši program sodelovanja Slovenije z rojaki v sosednjih državah do leta 2020. Kaj bo vanj vključeno, boste slišali v Sotočjih.

V tokratni oddaji lahko prisluhnete daljšim pogovorom z udeleženci posveta in izveste več tudi o prvem obisku državnozborske komisije, pristojne za Slovence v zamejstvu, v Trstu.

Ključen je jezik, pa tudi mladi člani

Veleposlanica Republike Slovenije na Hrvaškem Smiljana Knez je po Varaždinski, Splitsko-dalmatinski in Primorsko-goranski županiji obiskala še Istrsko županijo. Sešla se je z županom Pulja Borisom Miletićem in istrskim županom Valterjem Flegom, pred tem pa je obiskala slovensko kulturno društvo Istra, kjer so se gostiteljem pridružili tudi predstavniki društva Lipa iz Buzeta (predsednik Boris Grželj in podpredsenica Smilja Marinac) in društva Ajda iz Umaga (predsednica Danica Bojković in podpredsednica Neža Učkar).

V pogovoru z rojaki je beseda tekla o razmerah v društvih, prostorskih težavah (društva v Poreču), prizadevanjih za okrepitev učenja slovenščine, spoprijemanju z varčevanjem in vprašanjem, kako pomladiti članstvo.

Kot je po srečanju povedala veleposlanica, razmere na terenu še spoznava. Skuša ugotoviti, kaj so specifični problemi v posameznih županijah. Ob tem pristojne opozarja na slovensko narodno skupnost. Pomemben je jezik, ugotavlja:

“Zlasti pomemben je pouk slovenščine. Kaj lahko konkretno na tem področju naredimo, pa bomo skušali analizirati in pripraviti načrte.”

Mladi in njihova vključitev v delovanje društva, je eno ključnih vprašanj, s katerem se soočajo tudi v SKD Istra, je Marjani Mirković povedala predsednica društva Danica Avbelj, ki se je pred nekaj leti iz Slovenije za stalno preselila v Pulj in se nato vključila tudi v delovanje društva, ki ga od novembra lani tudi vodi. Načrtov za prihodnost ji ne manjka, prioriteta pa so mladi.

“Mi vemo, da če ne bomo mladih vključili v društva, ne samo društvo v Pulju, temveč tudi v Istri in na Hrvaškem, ne bo šlo. Skoraj nimamo podmladka. Zakaj je tako, ne vem. Skušamo pripraviti akcije, okrogle mize, na katere bi privabili mlade. Naj sami povedo, kaj jim zanima in kaj želijo. Razumem jih, da na te družabne večer, med starejše, ne sodijo. Narediti moramo nekaj novega. Problem pa je, da tudi sami ne vedo, kaj bi.”

Do mladih skušajo priti preko staršev in starih staršev, pojasnjuje Danica Avbelj, predsednica slovenskega društva v Pulju, ki je vse od ustanovitve 2001 povezovalec rojakov na območju celotne Istre, s prireditvami, srečanji in tudi glasilom Mavrica, tromesečnikom, ki letos skupaj s pevskim zborom in ustvarjalno delavnico praznuje desetletnico delovanja.

Poleg zbora Encijan in ustvarjalne skupine v društvu delujejo še likovna, dramska in glasbena skupina, delavnica Zdravo življenje, knjižnica in dopolnilni pouk slovenščine.

Daljšemu pogovoru z Danico Avbelj lahko prisluhnete v tokratni oddaji Sotočja.

Odmevna zborovska gostovanja

Zbor Encijan, v katerem poje tudi Danica Avbelj, predsednica SKD Istra je konec tedna gostoval v Splitu, kjer so pripravila pravi slovenski večer. Na povabilo Slovenskega kulturnega društva Triglav sta v Lutkovnem gledališču nastopila kar dva slovenska zbora – Mešani pevski zbor Encijan iz Pulja in Združeni pevski zbor iz Repentabra. Obiskovalci v polni dvorani so bili navdušeni, saj so znova slišali slovensko pesem, ki je marsikoga za trenutek vrnila domov. Pevci in člani slovenskih društev pa so tako še utrdili vezi.

Pevsko društvo – mešani pevski zbor Zvon iz Šmartna pri Litiji je na nedeljski letni koncert na Bogenšperku povabil tudi mešani komorni zbor SPD Borovlje. Društvo Zvon namreč že vrsto ohranja stike z rojaki v sosednjih državah, kamor odhajajo tudi sami. Tradicionalno v goste vabijo tudi slovenske zamejske skupine in tako so tokrat v atriju gradu Bogenšperk občinstvo navdušili rojaki iz Borovelj, pod vodstvom Romana Verdela, predsednika društva in zbora, ki je sicer pred leti skupaj z zborom iz Sel že gostoval pri pevcih iz Šmartna pri Litiji.

Pestra kulturna dejavnost mladih Porabcev

Malo pred koncem šolskega leta so se na dvojezični osnovni šoli Gornji Senik člani kulturnih skupin predstavili na prireditvi,  namenjeni tako sošolcem kot tudi krajanom, ki so lahko videli in slišali šolski pevski zbor, citrarsko skupino, folkloriste in dramsko skupino, ki je tokrat nastopila z dramsko igro, prirejeno po pravljici Ferija Lainščka Zalika in Gusti.

Učenci se namreč prav preko kulturnih dejavnosti spoznavajo s slovenskim jezikom in kulturo je, Silvi Eöry pojasnila ravnateljica Ildiko Dončec Traiber. Reportažo s predstavitve lahko slišite v tokratnih Sotočjih.

Prvi